Медицински Център Терзийски. Ендорктинология.

Ендокринология

Ендокринологията е изследване на хормоните. Хормоните са от съществено значение за нашето ежедневно оцеляване.

Жлезите и органите на ендокринната система отделят хормони, които регулират редица жизненоважни функции на нашето тяло. Тези жлези включват хипоталамуса, епифизното тяло, хипофизата, щитовидната жлеза, паращитовидните жлези, надбъбречните жлези, панкреаса, тестисите и яйчниците.

Гестационният диабет

Гестационният диабет

Форма на захарен диабет - нарушение във въглехидратния метаболизъм, - което се проявява за първи път по време на бременността. В повечето случаи жената не предполага, че е засегната. Бременните с гестационен диабет следва да бъдат сериозно проследявани, тъй като състоянието им крие риск от развитие на прееклампсия и еклампсия, високо кръвно налягане, покачване на телесното тегло.

Инсулинова резистентност

Инсулинова резистентност

По време на бременност плацентата снабдява бебето с храна. Тя произвежда също така и голям брой други хормони, които оказват влияние върху нормалния отговор на тялото на инсулина. Това състояние се нарича “инсулинова резистентност”. Повечето бременни не страдат от гестационен диабет, понеже панкреасът започва да произвежда допълнително количество инсулин, за да компенсира инсулиновата резистентност. Но когато панкреасът на някоя жена не може да произвежда допълнително инсулин, нивата на кръвната захар остават ненормално високи и се счита, че жената има диабет на бременността.

Щитовидна жлеза

Щитовидна жлеза

Промените във функцията на щитовидната жлеза са най-често срещаните ендокринни нарушения през бременността. Те влияят неблагоприятно върху протичането и изхода ѝ и затова трябва да бъдат под добър контрол преди и по време на бременноста.

Контакти

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски