Кога бебетата започват да се усмихват и 7 дейности, които да го насърчат

2 май 2024 г.

 Кога бебетата започват да се усмихват и 7 дейности, които да го насърчат

Бебетата започват да се усмихват от времето, още преди да се родят. Да, правилно прочетохте. През 11-та седмица от бременността вашето бебе може да се усмихва и да прави сложни изражения на лицето, докато е още в утробата. Тези усмивки, известни като рефлексни усмивки, могат да продължат и няколко седмици след раждането. Но от кога бебетата се усмихват след раждането?

Кога бебетата се усмихват?

Бебетата започват да дават рефлексна усмивка почти при раждането си. Рефлексните усмивки са усмивки, предизвикани от определени стимули или събития. Може да забележите рефлексна усмивка, когато бебето се облекчава в пелената, или може да забележите, че бебето се усмихва в съня си.

Бебето прогресира до социална усмивка на около два месеца. Социалната усмивка е истинска усмивка, която бебето показва в отговор на гласа или усмивката на родител. До четиримесечна възраст бебетата често използват социални усмивки, за да се ангажират и да привлекат вниманието на хората около тях. Не е необичайно четиримесечно дете спонтанно да се усмихва на хората около себе си за взаимодействие.

Как да насърчим бебето си да се усмихва?

Простите, игриви моменти, които споделяте с бебето си, често са достатъчни, за да го насърчат да се усмихва. Можете да опитате следните дейности, за да накарате бебето си да се усмихва често.

  • Говорете с тях на бебешки език
  • Усмихвайки се на тях
  • Поддържане на контакт с очите по време на разговор
  • Изпълнение на това, което говорите
  • Смее се с тях
  • Създаване на смешни гласове или лица
 Кога бебетата започват да се усмихват и 7 дейности, които да го насърчат

Какво казва усмивката на бебето за тяхното развитие?

Изследване показва, че усмивките на бебето могат да помогнат за разбирането на техните емоционални и социални умения. Изследванията отбелязват, че бебетата могат да се усмихват, когато наблюдават определени действия или събития, които възприемат като хумористични, дори ако никой наоколо не се усмихва. Усмивката може да предполага здравословно когнитивно и социално развитие, което показва, че мозъкът на бебето може да открие хумор или да развие забавление независимо от реакцията на родителите му.

Доказано е също, че усмивката спомага за освобождаването на определени хормони в тялото на бебето, които подпомагат развитието на мозъка и цялостното му развитие. Освен това, получаването на усмивки и връщането им в замяна може да се превърне в стъпалата за вашето малко дете да се научи как да бъде социален, да се свързва с другите и да има добри взаимоотношения.

Какво да направите, ако бебето не се усмихва?

Ако вашето малко дете не се усмихва или показва признаци на ранни усмивки или промени в изражението на лицето до края на двумесечна възраст, това не означава непременно, че има някакъв проблем.

Скоростта, с която бебетата достигат различни етапи в развитието, може да варира от едно бебе на друго. Недоносените бебета се развиват в зависимост от тяхната гестационна възраст. Така че усмивката може естествено да се забави при тях. Дори при доносените бебета всяко дете не развива социална усмивка на точно същата възраст. Ако бебето ви не показва никакви признаци на усмивка дори в третия си месец, се препоръчва да се консултирате с педиатър. Дори това може да не показва проблем с развитието на вашето дете, но тогава лекарят е най-добрият съдия.

Усмихнатото бебе е гледка за болни очи и вълнуващ момент за родителите. Вашето бебе, което ви се усмихва в отговор, означава, че то признава присъствието ви и изразява радостта си да ви види. Това също така означава, че те започват да осъзнават своите емоции. Можете да опитате различни дейности, за да ангажирате бебето си и да го накарате да се усмихва често. Ако имате някакви притеснения относно постигането на този етап от вашето бебе, не се колебайте да го обсъдите с педиатър.

Използвани източници:

***

Контакти

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски