Наддаване на тегло през първия триместър: колко е нормално и възможни рискове

1 август 2023 г.

 Наддаване на тегло през първия триместър: колко е нормално и възможни рискове

Първите 12 седмици от бременността, започващи от зачеването, се наричат първи триместър. През този период тялото започва да се разширява и расте, заедно с други физиологични и физически промени в майката и бебето, което води до наддаване на тегло през първия триместър. Напълняването обаче може да не е обичайно за всички жени. Някои може да отслабнат през този период поради често срещани проблеми с бременността, като загуба на апетит и сутрешно гадене. Информираността и знанията за правилното и здравословно тегло през първия триместър могат да помогнат за предотвратяване на свързани с теглото усложнения по-късно по време на бременност.

Колко тегло е нормално да качите през първия триместър

Жените с нормално тегло преди бременност се очаква да наддадат от 0,5 до 2 кг. тегло през първия триместър. Ако очакват близнаци, тяхното очаквано наддаване на тегло нараства до 1,8 до 2,7 кг. Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, препоръка за наддаване на тегло ще бъде различна. В такива случаи, вместо да наддавате, Вашият лекар ще Ви посъветва да поддържате теглото си като преди бременността.

Трябва ли да се притеснявате, че не наддавате на тегло през първия триместър

Наддаването на тегло по време на бременност е често срещано, но не се случва при всяка жена с еднакво темпо и модел. За тези, които страдат от сутрешно гадене, повръщане и отвращение към храната, загубата на тегло (или не наддаването) през първия триместър не е необичайно. Въпреки това, загубата на твърде много тегло може да показва основно безпокойство, като хиперемезис гравидарум, състояние, което причинява тежко и постоянно гадене и повръщане.

Промените в апетита през първия триместър са често срещани и е малко вероятно да повлияят на Вашето здраве и здравето на Вашето бебе. Въпреки това е важно да информирате лекаря за промените в теглото и симптомите, които изпитвате. По този начин те могат да решат дали имате нужда от някаква хранителна подкрепа.

Повечето жени възвръщат апетита си в началото на втория триместър и дори развиват глад за храна, което ги кара да ядат повече, отколкото през първия триместър. Тези промени, заедно с няколко други, карат майката да наддава на тегло през втория и третия триместър.

 Наддаване на тегло през първия триместър: колко е нормално и възможни рискове

Наддаване на тегло твърде много

Въпреки че малко наддаване на тегло над очакваното няма да навреди на Вас и Вашето бебе, прекомерното наддаване на тегло със сигурност ще повиши шансовете за неблагоприятни рискове за здравето в напредналите етапи на бременността. Затова трябва да наблюдавате наддаването на тегло и да го поддържате в границите на целевото тегло. Ако видите, че наддавате прекалено много на тегло твърде бързо, говорете с Вашия лекар.

Рисковете от наддаване на твърде много тегло

Наддаването на твърде много тегло през първия триместър не засяга веднага Вашето здраве и здравето на Вашето бебе. Въпреки това, когато допълнителното наддаване на тегло продължи през цялата бременност, това ще изложи Вас и Вашето бебе на рискове за здравето, като:

1. Макросомия: Прекомерното гестационно наддаване на тегло от началото на бременността може да доведе до наднормено тегло на бебето. Когато едно бебе тежи около 4 кг. по време на раждането, това е известно като макрозомия и бебето се счита за голямо за възрастта си.

2. Трудности при раждането: Когато бебето е голямо за гестационната си възраст, съществува риск от затруднения при раждането, като дистоция на рамото и продължително раждане. Това е причината майка с голямо бебе да бъде посъветвана за цезарово сечение.

3. Гестационен диабет: Наддаването на твърде много тегло в началото на бременността може да причини инсулинова нечувствителност, което, съчетано с продължаващото наддаване на тегло, повишава риска за майката от развитие на гестационен диабет. Гестационният диабет причинява високи нива на кръвната захар, което може да накара бебето да наддаде твърде много.

Тъй като прекомерното наддаване на тегло при майката е свързано с няколко рискове за здравето на майката и бебето, уместно е да следвате правилните диетични практики и да поддържате наддаването на тегло стабилно и постепенно. Излишното наддаване на тегло може да увеличи риска от развитие на хипертония по време на бременност.

Съвети за наддаване на здравословно тегло през първия триместър

Храненето на калорично балансирана диета още от първия триместър помага да поддържате наддаването на тегло стабилно и постепенно през цялата бременност. Ето някои полезни съвети, които да следвате:

1. Знайте своя прием на калории: Според Академията по хранене и диететика, бременните жени не трябва да консумират допълнителни калории през първия триместър. Това е така, защото бебето е все още твърде малко, както и хранителните му нужди. Затова говорете с Вашия лекар и разберете колко калории трябва да консумирате на ден спрямо теглото или категорията на индекса на телесна маса.

2. Наблюдавайте теглото си: Записвайте теглото си и го споделяйте с Вашия лекар. Това ще помогне на лекаря да следи наддаването на тегло и да го поддържа стабилно и постепенно. Например, ако не наддавате много на тегло, може да Ви помолят да увеличите приема на калории. Лекарят може да препоръча допълнителни изследвания, за да се изключат всякакви основни проблеми, ако наддавате твърде много тегло твърде бързо.

3. Останете активни: Физическата активност е жизненоважна през всички етапи от живота, включително бременност. Това ще Ви помогне да контролирате наддаването на тегло и също така да останете гъвкави и силни. Затова се стремете да се отдадете на 150 минути физическа активност всяка седмица. За целта отделяйте 30 минути на ден, поне пет дни в седмицата, като правите различни дейности, като ходене, йога, гимнастика. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете тренировъчен режим, за да разберете какви упражнения са подходящи за Вашето тяло.

4. Яжте добре балансирани храни: Добре балансираната, здравословна диета гарантира, че наддавате здравословно тегло и Вашето бебе получава всички жизненоважни хранителни вещества, от които се нуждае за растеж и развитие. Включете в диетата си различни храни с високо съдържание на фибри и протеини, като пълнозърнести храни, семена, ядки, постно месо, пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, и ги консумирайте умерено. Също така, вместо да ядете три големи хранения, яжте три малки хранения на ден с две закуски, за да победите пристъпите на глад.

5. Поддържайте хидратация: Американският колеж по акушерство и гинекология съветва да пиете 8 до 12 чаши вода на ден по време на бременност. Можете да задоволите нуждите си от вода, като пиете обикновена вода и консумирате други здравословни напитки или течности, като супа, кокосова вода, мътеница и лимонада с ниско съдържание на захар. Консумацията на тези напитки ще Ви помогне да избегнете нездравословни напитки, като кафе, безалкохолни и енергийни напитки.

6. Избягвайте или ограничавайте приема на преработени храни: преработените храни, като бисквити, чипс и готови за консумация ястия, са с високо съдържание на калории, които идват главно от наситени мазнини и рафинирана захар. Тъй като високите количества захар и мазнини могат да причинят наднормено тегло, добре е да избягвате или ограничавате приема им.

Пийте сокове, направени от истински плодове и зеленчуци, които са богати на витамин С или бета каротин, като грейпфрут, морков или портокал.

Пазете се от стрес и спете поне осем часа на ден. Всички тези здравословни практики, когато се следват усърдно, могат да Ви помогнат да наддадете и поддържате тегло в границите на целевото наддаване на тегло.

Наддаването на тегло на всяка жена през първия триместър може да варира. Затова се консултирайте с Вашия лекар и диетолог, за да разберете какво е идеалното за Вас наддаване на тегло по време на бременност. Ако сте били с наднормено тегло или затлъстяване преди бременността, не се опитвайте да отслабнете, освен ако лекар не ви е посъветвал. Като алтернатива, ако сте били посъветвани да наддавате на тегло, консумирайте балансирана диета за това и избягвайте празни калории и преработени храни. Ако подозирате, че не сте натрупали идеалното тегло, говорете с Вашия лекар. По същия начин можете да се консултирате с лекар, за да влезете във форма още преди зачеването.

Използвани източници:

1. Weight Gain During Pregnancy. https://www.marchofdimes.org/pregnancy/weight-gain-during-pregnancy.aspx

2. Healthy Eating for Two. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/eating-for-two/

3. Weight Gain With Twins. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/multiples/weight-gain-with-multiples/

4. Appetite changes and food aversions during pregnancy. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/appetite-changes-and-food-aversions-during-pregnancy

5. Pregnancy Complications. https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pregnancy-complications.html

Контакти

Телефон:

0898808890

073880488

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски