Витамин В6 за сутрешно гадене: безопасен ли е по време на бременност

11 октомври 2023 г.

 Витамин В6 за сутрешно гадене: безопасен ли е по време на бременност

Витамин B6 за сутрешно гадене по време на бременност помага за намаляване на гаденето и повръщането. Обичайната доза от 10 mg до 25 mg три пъти дневно се счита за безопасна и ефективна. Хормоналните колебания обикновено могат да причинят сутрешно гадене по време на бременност.

Как витамин В6 помага за облекчаване на сутрешното гадене?

Все още не е потвърден точният механизъм, чрез който витамин В6 помага за предотвратяване на сутрешното гадене. Витамин B6 има няколко форми, като пиридоксин, пиридоксал и пиридоксал фосфат, които участват в различни ензимни реакции в организма. Не е известно коя форма има антиеметичен ефект (против гадене и повръщане). Едно проучване предполага, че пиридоксал 5′ фосфат (PLP), метаболит на витамин В6, може да е отговорен за неговите антиеметични ефекти. Необходими са обаче повече изследвания, за да се определи точният механизъм, чрез който витамин В6 предотвратява сутрешното гадене.

Безопасна ли е добавката на витамин В6 по време на бременност?

Гадене и повръщане се срещат при около 74% от бременните жени. Лечението започва с промени в диетата и добавки с витамин В6. Няколко проучвания споменават, че витамин В6 е безопасен за бременни жени. Обичайната предписана доза може да варира от 10 до 25 mg на всеки осем часа. Когато бременните жени са били изложени на по-високи дози (50 mg до 510 mg на ден витамин B6), не е открита връзка с големи малформации при бебето. Въпреки това, безопасната доза може да варира от една жена на друга. Затова се консултирайте с Вашия лекар, преди да приемате витамин В6 за сутрешно гадене по време на бременност.

 Витамин В6 за сутрешно гадене: безопасен ли е по време на бременност

В какви форми се предлага витамин В6?

Може да Ви бъдат предписани или витамин В6, или таблетки с пиридоксин добавки самостоятелно или с доксиламин сукцинат. Тук доксиламин сукцинат е антихистаминово лекарство, одобрено за гадене и повръщане по време на бременност. Комбинациите с фиксирани дози могат да се предлагат с различни търговски марки.

Какви са алтернативите на добавките с витамин В6?

Можете да подобрите приема на витамин В6, като включите естествени източници на витамин В6 в диетата си по време на бременност. Богатите източници на витамин В6 включват телешки черен дроб (и други меса от органи), картофи (и други нишестени зеленчуци) и плодове (различни от цитрусови)

Някои от другите източници на витамин В6 включват:

 • Слънчогледови семки
 • Риба като риба тон и дива сьомга
 • Пиле
 • Пуешко
 • Постно месо от свинско и говеждо месо
 • Сушени плодове като сини сливи, стафиди или кайсии
 • Банан
 • Авокадо
 • Спанак

Как да получите облекчение от сутрешното гадене естествено?

1. Промени в начина на живот и диетата

Тези промени може да варират в зависимост от това, което ви осигурява най-голяма полза. Няколко общи промени включват следното.

 • Поддържайте адекватни нива на хидратация и електролит.
 • Яжте малки, чести хранения. Избягвайте да се препълвате или да имате празен стомах.
 • Избягвайте хранителни продукти със силен вкус или миризма, тъй като в някои случаи те могат да предизвикат гадене.
 • Яжте прости сухи въглехидрати, първо сутрин.
 • Говорете с Вашия лекар за смяна на желязото или пренаталните витаминни добавки.
 • Осигурете си подходяща почивка и сън.

Джинджифил Редица проучвания при хора показват ефективността на джинджифила при лечение на сутрешно гадене. Едно проучване показва, че той превъзхожда витамин В6 и има незначителни странични ефекти дори при високи дози. Можете да държите нарязан джинджифил под ръка за дъвчене, когато почувствате гадене или повръщане.

Витамин B6 е често срещано лекарство за сутрешно гадене сред бременни жени. Проучванията при хора показват до 70% намаляване на гаденето и повръщането и по-ниска хоспитализация при използване на комбинация от витамин В6 и доксиламин. Витаминът е безопасен за повечето жени и сънливостта обикновено е единственият страничен ефект. Независимо от това, трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да приемате добавки, за да осигурите правилните дози витамин В6 по време на бременност

Използвани източници:

***

Контакти

Телефон:

0898808890

073880488

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски