Позиции за сън по време на бременност: какво е безопасно и какво не

13 октомври 2023 г.

 Позиции за сън по време на бременност: какво е безопасно и какво не

Бременността предизвиква съня по много начини, оставяйки ви често изтощени. Въпреки това, изследването на различните позиции за сън по време на бременност може да ви помогне да намерите най-удобната, като ви гарантира адекватна почивка. Много жени може да са в състояние да спят в обичайните си позиции за сън в началото на бременността. Но трябва да заемете нови позиции за сън, докато бременността напредва и коремът ви става по-изразен. В тази публикация ви запознаваме с най-подходящите позиции за сън при бременност и няколко съвета за здрав сън.

Кои са най-подходящите позиции за сън по време на бременност?

Има три общи позиции за сън, спане настрани, по гръб и по корем.

1. Първи триместър

Първият триместър ви предлага удобството да спите и в трите позиции, тъй като матката не е достатъчно голяма, за да причини дискомфорт при сън във всяка позиция. Въпреки това, можете да използвате първия триместър като фаза, за да се подготвите да спите настрани, за предпочитане на лявата страна, тъй като ще трябва да преминете към позиция за сън настрани в по-късните триместри. Практикуването от ранна бременност може да ви накара да свикнете да спите удобно по-късно.

2. Втори триместър

Спане по корем: Може да избягвате тази поза за сън от втория триместър. Въпреки това, ако искате да спите по корем, можете да го направите до 16та седмица и да спрете след това. Спането по корем може да е неудобно, тъй като коремът расте, тъй като тази поза за сън може да притисне матката и кръвоносните съдове.

Спане по гръб: Трябва да спрете да спите по гръб от втория триместър, тъй като матката е достатъчно голяма, за да блокира потенциално долната празна вена, вена, която пренася деоксигенирана кръв от долната част на тялото към сърцето, когато лежите по гръб. Матката може също да блокира аортата, основният кръвоносен съд, който пренася кислородна кръв към тялото. Компресирането на тези кръвоносни съдове може да попречи на кръвоснабдяването на плацентата и бебето. В крайна сметка това може да ви накара да почувствате замаяност, гадене и задух.

Спане настрани: Това е най-добрата поза за сън по време на бременност и ако вече сте свикнали с нея, тогава трябва да продължите с нея. Ако все още не спите настрани, трябва да започнете да го правите до 20-та седмица, когато матката ви се разшири достатъчно, за да притисне главните кръвоносни съдове, ако спите в други позиции.

3. Трети триместър

От третия триместър трябва да спите само на страни и за предпочитане на лявата страна. Спането на лявата страна може да гарантира, че плацентата и други органи в торса, като бъбреците, получават адекватно кръвоснабдяване. Изследванията показват, че спането на дясната страна няма вредни последици. Независимо от това, можете да дадете предпочитание на спането на лявата страна, тъй като е широко известно, че не причинява усложнения.

 Позиции за сън по време на бременност: какво е безопасно и какво не

Ами ако случайно спите по гръб?

Не се притеснявайте, ако откриете, че се събуждате по гръб сутрин, дори ако сте заспали, докато сте на страни. Лежането по гръб от време на време и за няколко мига не предизвиква неблагоприятни последици. Ако се събудите посред нощ и забележите, че сте по гръб, може да промените позицията си. Може да се събудите със задух, виене на свят и гадене, ако случайно сте се претърколили по гръб и сте останали там достатъчно дълго, за да компресирате кръвоносните съдове. Ето защо, ако не се събудите и продължите да спите по гръб, тялото ви ще ви предупреди с признаци на компресия на кръвоносните съдове, преди това да причини неблагоприятни последици за вас или вашето бебе.

Как да спите комфортно по време на бременност?

Използвайте възглавници: Поставете възглавници между краката си и една близо до корема, за да го поддържате. Поставете голяма възглавница или няколко възглавници по гърба си, за да осигурите опора и да предотвратите търкалянето по гръб изцяло. Експериментирайте с множество възглавници с различни размери, за да намерите кое работи най-добре. Можете също да помислите за големите клиновидни възглавници, специално направени за подпомагане на съня настрани по време на бременност.

Поискайте помощ от партньора си: Можете да помолите партньора си да ви провери в определено време през нощта, в случай че сте склонни да се преобръщате по гръб. Ако ви намерят по гръб, може да ви бутнат обратно в позицията.

Опитайте легнало положение: Поставяте голяма възглавница и спите в легнало странично или полуизправено положение. Тази позиция може да изглежда по-удобна за някои жени и също така намалява вероятността да се преобръща на гърба ви.

Яжте леки ястия: Бременността може да причини стомашно-чревен дискомфорт, като киселини, особено през третия триместър. Това може да ви накара да се въртите често през нощта. Можете да го облекчите, като консумирате леки ястия преди лягане. Яжте бавно с малки хапки. Направете кратка, бавна разходка у дома след хранене и след това си легнете.

Опитайте техники за релаксация: Опитайте начини да се отпуснете и да спите добре. Може да проучите начини, които работят най-добре, за да ви отпуснат. Например, медитацията и леки упражнения, като ходене, могат да ви помогнат да се отпуснете и да спите по-добре по време на бременност.

Използвани източници:

Контакти

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски