Прегряване по време на бременност: признаци, причини, рискове и превенция

10 декември 2023 г.

 Прегряване по време на бременност: признаци, причини, рискове и превенция

Хипертермията или прегряването по време на бременност може да бъде вредно за Вас и Вашето неродено бебе. При бременна жена повишаването на основната (вътрешна) температура до повече от 39°C (майчина треска) се счита за опасно за растежа на плода. Ето защо, ако развиете температура, дехидратация, топлинен удар или умора по време на бременност, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Често ли е прегряването по време на бременност

Може да е нормално да чувствате горещина по време на бременност. Докато бебето расте, тялото Ви вероятно ще използва повече енергия. Някои фактори на околната среда, като работа в гореща среда или специфични условия на работа, могат да повишат Вашата основната телесна температура, потенциално причинявайки топлинен стрес.

Въпреки че тялото ни има способност за терморегулация, екстремното прегряване е причина за безпокойство и трябва да бъдете внимателни, особено когато излизате на горещо слънце или докато извършвате напрегнати дейности в горещ ден.

Как да разберете дали тялото Ви е прегряло

Може да Ви стане лошо, докато усещате топлината в тялото си. Възможните симптоми на прегряване са:

 • 1. Топла кожа
 • 2. Главоболие
 • 3. Световъртеж
 • 4. Гадене
 • 5. Мускулни крампи

Може също да сте изложени на по-висок риск от развитие на топлинно изтощение, топлинен удар и дехидратация. Трябва да посетите лекар, ако имате тези симптоми. Освен това замаяността може да увеличи риска от усложнения като отлепване на плацентата и преждевременно раждане. Дехидратацията може да причини контракции на Braxton Hicksi или фалшиви контракции.

 Прегряване по време на бременност: признаци, причини, рискове и превенция

Причини за прегряване по време на бременност

Има ограничени проучвания за причините за прегряване по време на бременност. Възможните причини включват:

 • Вашият кръвен обем се увеличава с близо 50% до момента, в който достигнете 34-та гестационна седмица. Може да почувствате топлина докато кръвоносните Ви съдове се разширяват и се приближават до повърхността на кожата.
 • Сърцето Ви работи по-усилено и изпомпва 20% повече кръв до момента, в който достигнете осмата седмица.
 • Вашата скорост на метаболизма се увеличава по време на бременност, за да създаде повече енергия за Вас и Вашето неродено бебе. Това също може да причини висока телесна температура.
 • Телесната топлина, отделена от растящия плод, обикновено се абсорбира от майката. Това се случва предимно през третия триместър. Следователно повишената температура на кожата може да Ви накара да чувствате горещина.

Някои други общи дейности, също могат да повишат основната Ви телесна температура:

 • Упражнение в горещо време или за продължителен период от време
 • Накисване в горещи вани или сауни
 • Висока температура на околната среда
 • Използване на топлинни подложки или електрически одеяла

Възможни рискове от прегряване по време на бременност

Прегряването може да увеличи риска от определени събития.

 • Според мета-анализ на 15 проучвания, прекомерното прегряване в ранна бременност е свързано с дефекти на невралната тръба при бебета.
 • Прегряването през първия триместър също има вероятност да причини спонтанен аборт, но това се нуждае от допълнителни изследвания.
 • Също така, горещото лятно слънце или времето може да влоши някои състояния на бременност. Може да увеличи вече повишената телесна температура, причини оток (подуване) на краката и да стимулира меланоцитите, причинявайки хлоазма (маска на бременност).

Как да контролирате повишаването на температурата по време на бременност

Ето някои мерки, за да поддържате температурата си под контрол, да останете хидратирани и да намалите излагането на топлина по време на бременност.

 • Пийте много вода всеки ден. Пиенето на поне осем чаши вода може да охлади тялото Ви, да избегнете дехидратацията, да намали задържането на вода и да се бори със запека.
 • Излагането на слънце може да повиши вътрешната телесна температура. Избягвайте честото излагане на слънце и винаги използвайте слънцезащитен крем или носете шапка, преди да излезете на слънце.
 • Вземете хладък душ (не хладен, тъй като това може да охлади тялото Ви и да го накара да създаде повече топлина).
 • Можете да пуснете студена вода върху ръцете и китките си за бързо охлаждане. Прилагането на студен компрес върху врата също работи.
 • Носете удобни и свободни дрехи, които дишат лесно.
 • Ако искате да тренирате по време на бременност, правете го в стая с контролирана температура.
 • Бързото ходене, водните тренировки (плуване), стационарното колоездене, модифицираната йога и пилатеси се считат за безопасни. Избягвайте интензивни йога или пилатес, тъй като те могат да доведат до прегряване.
 • Правете упражнения сутрин или вечер, когато температурата е по-ниска.
 • Поддържайте спалнята си хладна, като държите прозорците отворени вечер и затворени през деня.
 • Поставете стайни растения в къщата, тъй като те могат да охладят въздуха и да придадат свежест.
 • Намалете кофеина, тъй като е известно, че повишава кръвното налягане (по този начин увеличава риска от гестационна хипертония) и основната телесна температура.
 • Яжте студени храни като салати, плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода. Намалете приема на пикантни храни, тъй като те могат да увеличат шансовете за прегряване на тялото.

Включете охлаждащи храни като пъпеши, банани, краставица, ягоди и домати във Вашата диета за бременност, за да победите топлината.

Тъй като скоростта на метаболизма на тялото Ви и кръвното налягане се повишават по време на бременност, нормално е да изпитате прегряване по време на бременност. Това може да е причина за безпокойство, ако почувствате признаци на замайване, дехидратация или висока температура. Препоръчително е да пиете достатъчно вода, да стоите на хладни места, да носите удобни дрехи, да следвате здравословен начин на живот и да избягвате дейности, които могат да Ви стресират и да причинят прегряване. Незабавно се консултирайте с Вашия лекар, ако забележите някой от тревожните признаци, за да избегнете усложнения.

Може да сте по-податливи на хипертермия по време на бременност поради различни причини. Важно е обаче да поддържате правилната телесна температура, за да предотвратите всякакви неблагоприятни ефекти върху вашия плод.

Обикновено се счита за безопасно използването на климатици за регулиране на телесната температура по време на бременност. Въпреки това, уверете се, че климатиците във Вашия дом се обслужват редовно, за да сте сигурни, че въздухът е чист и без микроби.

Използвани източници:

1. Nicholas Ravanelli, et al.; Heat stress and fetal risk. Environmental limits for exercise and passive heat stress during pregnancy: a systematic review with best evidence synthesis; BMJ Journals (2017).

2. Pregnant this summer? Beating the heat means safety and comfort; The University of Alabama at Birmingham

3. REPRODUCTIVE HEALTH AND THE WORKPLACE; National Institute for Occupational Safety and Health; CDC

4. Summer heat brings special health risks for pregnant women; American Heart Association

5. Priya Soma-Pillay, et al.; Physiological changes in pregnancy; Cardiovascular Journal of Africa (2016).

Контакти

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски