Безопасно ли е да се яде мед по време на кърмене

1 април 2023 г.

Безопасно ли е да се яде мед по време на кърмене

По време на кърменето повечето от нас са в дилема кои храни са безопасни и небезопасни за кърмещите майки. Включването на мед по време на кърмене е една такава тема за обсъждане. Въпреки че на бебета, които са на възраст под една година, не се дава мед директно, тъй като може да увеличи шансовете за детски ботулизъм, той е безопасен да се консумира от майката. Медът съдържа високи нива на фруктоза и глюкоза, важни за осигуряване на издръжливост на кърмещата майка. Също така е известно, че е богат на антиоксиданти и антибактериални свойства, които помагат за укрепване на имунната система.

Безопасно ли е да приемате мед по време на кърмене

Да, кърмещата майка може да яде качествен пастьоризиран мед. Въпреки това е добре да избягвате суровия мед, който има големи шансове да съдържа спори на Clostridium botulinumi.

Тъй като спорите на ботулизма се убиват в стомашно-чревния тракт на майката, те няма да навлязат в кръвния поток или да си проправят път в кърмата. Освен това спорите са твърде големи, за да преминат в майчиното мляко и дори ботулиновият токсин не преминава в кърмата. Бъдете сигурни, майчиното мляко със сигурност не е източник на токсина или бактериалните спори, причиняващи детския ботулизъм.

За разлика от възрастните, незрялата храносмилателна система на бебетата няма достатъчно киселинност в стомаха, за да убие бактериите, причиняващи ботулизъм. Ако се случи бебето да погълне суров мед, съдържащ спори на ботулизъм, те могат да се колонизират в дебелото му черво, за да произведат ботулинов невротоксин, водещ до детски ботулизъм.

Въпреки че не можете да давате мед директно на бебе на възраст под 6 месеца, консумацията му от майката не представлява риск за бебето.

Предпазни мерки, които трябва да се вземат при консумация на мед по време на кърмене

Ако сте кърмачка и имате навик да приемате мед редовно, можете да продължите да го правите, но спазвайте следните предпазни мерки:

 • Направете практика да миете ръцете си старателно, за да изключите възможността от спори на ботулизъм, евентуално полепнали по ръцете и пръстите ви, за да избегнете предаването им на бебето.
 • Проверете срока на производство и срока на годност, преди да купите буркан мед.
 • Изберете мед с добро качество, който е добре обработен и пастьоризиран.
 • Консумирайте в умерени количества.
 • Обсъдете с Вашия лекар видовете мед и този, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Чистият мед няма да се разтвори или отнема повече време, за да се разтвори в течност. Това е така, защото естественият мед не съдържа вода.

Безопасно ли е да се яде мед по време на кърмене

Ползи от меда за кърмеща майка

Медът е един от най-старите подсладители на земята с няколко ползи за здравето.

 • Това е здравословен подсладител.
 • Съдържа желязо и малки количества калций, фолат, витамини C и B.
 • Местно произведеният мед може дори да помогне за укрепване на имунната система на майката.
 • Помага при лечение на рани, диабетни язви и други стомашно-чревни разстройства.
 • Може да лекува колит, симптоми на настинка и болки в гърлото.
 • Предпазва от рак и сърдечни заболявания.

Кога кърмещата майка трябва да избягва меда

Липсват научни доказателства за страничните ефекти от употребата на мед по време на бременност или кърмене. По принцип е добре да избягвате меда, ако сте чувствителни към цветен прашец или други алергии, свързани с пчелите. Също така, избягвайте мед, извлечен от растения, принадлежащи към рода Rhododendron, поради потенциална токсичност. Препоръчва се повишено внимание при хора с диабет или ниска кръвна захар. Говорете с Вашия лекар, преди да добавите мед към вашата диета.

Често задавани въпроси

1. Мога ли да пия напитка с мед и канела по време на кърмене? В повечето случаи напитката с мед и канела е безопасна за кърмещи майки. Но говорете с Вашия лекар, преди да го добавите към диетата си. Можете дори да пиете вода с мед и лимон по време на кърмене.

2. Добър ли е чаят от джинджифил и мед за кърмещи майки? Да, чай, приготвен с мед и джинджифил, е полезен при кърмене, тъй като успокоява и облекчава симптомите на настинка. Джинджифилът предлага облекчение при проблеми с дишането и кашлица, освен че подобрява притока на мляко. Медът успокоява болното гърло. Тези естествени съставки са безопасни и за бебето. Въпреки това, ако забележите обрив, нервност или диария скоро след кърмене, това може да е индикация, че вашето бебе е чувствително към мед или джинджифил.

3. Мога ли да приемам мед от манука по време на кърмене? Медът от манука се произвежда от нектара на дървото манука в Австралия и Нова Зеландия. Този монофлорен мед обикновено е част от няколко домашни лекарства и е добре да се консумира по време на кърмене. Всъщност то е по-безопасно от други традиционни лечения за алергии. Но не го използвайте върху зърната като антибактериален крем, за да избегнете поглъщането му от бебето.

4. Могат ли да се премахнат спорите по време на обработката на меда? Преработката на мед не може да премахне спорите на ботулина и дори потребителите не могат да ги открият.

5. Може ли медът да увеличи производството на мляко? Мери Сабат, диетолог от Алфарета, Джорджия, казва: „Медът не е непременно полезен за производството на мляко, но е източник на въглехидрати. Така че осигурява енергия за кърмещи майки, за да поддържа нивото на физическа активност.“

Медът може да бъде чудесен избор, ако търсите алтернативи на захарта след бременност. Освен че придава страхотен вкус на вашето ястие, той е полезен и за здравето Ви по време на кърмене.

Използвани източници:

1. Frequently Asked Questions (FAQs) about Infant Botulism. https://www.infantbotulism.org/general/faq.php

2. Honey Purity Test. https://www.unomaha.edu/academic-affairs/ne-stem-for-u/ne-stem-4u-activities/biology—honey-purity-test.pdf

3. Maryam Firouzabadi et al.; (2020); Comparing the Effects of Yarrow Honey and Breast Milk for Healing Nipple Fissure. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7494169/

Контакти

Телефон:

0898808890

073880488

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски