Възможно ли е да имате симптоми на бременност, но тестовете да са отрицателни

4 декември 2023 г.

 Възможно ли е да имате симптоми на бременност, но тестовете да са отрицателни

Наличието на симптоми на бременност, но отрицателни резултати от тест, може да бъде обезсърчаващо за жените, които се опитват да забременеят. Тестовете за бременност включват проверка на кръвта или урината за хормона човешки хорионгонадотропин (hCG). Домашните тестове за бременност откриват наличието на hCG хормон в урината. hCG се произвежда в тялото след имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката и нивата му се повишават в кръвта и урината през първия триместър. Тези тестове обаче не са 100% точни и могат да дадат фалшиво отрицателни или фалшиво положителни резултати. Овулацията, предменструалният синдром и псевдоциезисът ( фалшивата бременност) могат да накарат жената да изпита симптоми, подобни на бременност.

Истинска бременност със симптоми на бременност, но отрицателен тест

Тестовете за бременност с урина могат да дадат фалшиво-отрицателни резултати, т.е. тестът може да покаже, че не сте бременна, докато всъщност носите бебе. Това може да се случи поради няколко причини:

1. Правите теста на твърде ранен етап от бременността Количеството на hCG се увеличава с напредването на бременността и може да отнеме известно време, за да достигне ниво, което тестът може да открие. Тестът може да не успее да открие ниски нива на хормона, ако се прави твърде рано и да покаже отрицателен резултат. В такъв случай можете да си направите тест отново след седмица.

Средно 15% от жените може да не са в състояние да открият бременността си на първия ден от пропуснатия си менструален цикъл. Може да наблюдавате положителен резултат за бременност три до четири дни след имплантирането. Но точността се увеличава до 98% до седмия ден.

Някои тестови комплекти може да Ви инструктират да направите теста в деня, в който очаквате да започне менструацията Ви. Въпреки това се препоръчва да се направи домашен тест за бременност една до две седмици след пропусната менструация, за да се получат най-надеждните резултати.

2. Наличие на хормони в количества, по-ниски от откриваемите нива Някои фактори може да са отговорни за ниското ниво на hCG хормона:

 • Нивата на hCG могат естествено да варират при жени с нормална бременност, с пикови и ниски нива на hCG по различно време.
 • Възможно е да има неточна оценка на очаквания ден на следващата менструация, което да доведе до ниски нива на hCG по време на теста.
 • Тестване по-късно през деня, когато концентрацията на хормона може да бъде повлияна от приема на вода.

3. Разредена проба Препоръчва се да се използва първата сутрешна урина за теста, тъй като се предполага, че има най-висока концентрация на hCG. Пиенето на много вода преди теста или дори предната вечер може да разреди урината и да намали нейното съдържание на hCG под откриваемата граница на теста.

4. Забавяне на теста Следните ситуации могат да възникнат, ако има забавяне при правенето на теста.

 • Механизмът на обичайния положителен тест се развива чрез мрежа на свободни антитела, фиксирани антитела и hCG молекули. Ако нивата на hCG са твърде високи, те отделно насищат двата вида антитела. Това явление може да даде фалшиво-отрицателен резултат.
 • Различни варианти на hCG може да присъстват по-късно по време на бременността и някои тестове може да не успеят да ги открият и да покажат отрицателен резултат.

5. Грешни методи или дефектен тестов комплект Въпреки че по-голямата част от комплектите за домашни тестове за бременност следват подобни методи, винаги е препоръчително да прочетете внимателно инструкциите, преди да извършите теста. Неспазването на инструкциите може да доведе до грешки в резултатите. Конкретен тестов комплект може да е дефектен поради производствени дефекти или неправилно боравене и съхранение. Освен това се уверете, че комплектът е нов, тъй като резултатите може да не са надеждни след изтичане на срока на годност.

Точността на резултатите от теста също зависи от правилното използване на комплекта за тестване и правилното разчитане на резултатите.

Състояния, причиняващи симптоми на бременност, но отрицателен тест за бременност

Всички оплодени яйцеклетки може да не доведат до здравословна бременност и могат да бъдат свързани с необичайни медицински състояния като:

 • Извънматочна бременност: Това е състояние, при което ембрионът се развива извън матката, предимно във фалопиевата тръба. Първоначално може да изпитате симптоми на бременност, подобни на нормална бременност с признаци като чувствителност на гърдите, пропусната менструация или разстроен стомах. Въпреки това, тъй като това не е нормална бременност, нивата на hCG ще бъдат твърде ниски и ще доведат до отрицателен резултат от теста.
 • Моларна бременност: Това е рядко състояние, при което ненормалното оплождане причинява образуването на анормален плод. Плацентната тъкан расте като клетъчна маса вътре в матката. Тези доброкачествени туморни клетки могат да отделят големи количества hCG, които не могат да бъдат открити от тестовете. И в двата случая се получава отрицателен резултат от теста. Моларната бременност може първоначално да доведе до редовни признаци на бременност, като сутрешно гадене и чувствителни гърди, но бременността завършва със спонтанен аборт.
 Възможно ли е да имате симптоми на бременност, но тестовете да са отрицателни

Фактори, които могат да Ви накарат да се почувствате бременна, когато не сте

Хормоналните промени в тялото могат да причинят симптоми, подобни на бременност.

1. Предменструален синдром Това е група от симптоми, които се появяват поради хормонални промени преди менструалния цикъл. Симптомите включват подуване или чувствителност на гърдите, умора, замаяност, болки в гърба, промени в настроението и стомашен дискомфорт, които могат да наподобяват тези по време на бременност. Хормонът прогестерон се счита за отговорен за това. Синдромът на поликистозните яйчници може да даде фалшиво положителен тест, тъй като нивата на лутеинизиращия хормон (LH) остават високи през целия менструален цикъл.

2. Овулация Подобни симптоми, но в по-леки форми, могат да се появят по време на освобождаването на яйцеклетки от яйчниците. Ако продължителността на Вашия менструален цикъл варира, признаците на овулация може да се объркат с признаци на бременност. Някои жени могат да изпитат симптоми, подобни на ранна бременност по време на овулация, като подуване на корема, спазми, леко зацапване или болезненост на гърдите.

3. Лекарства Медикаментите, използвани при лечение на безплодие, се състоят от хормони, като прогестерон и гонадотропини, които са подобни на тези, произвеждани от тялото за започване и поддържане на бременност. Тези хормони може да имат странични ефекти, които наподобяват симптоми на бременност, ако се подлагате на такива лечения за подпомагане на плодовитостта.

4. Псевдоциезис Това е рядко психосоматично разстройство, при което една жена погрешно вярва, че е бременна. Проявяват се признаците и симптомите на бременност като нередовна или липса на менструация, поддут корем, глад за определена храна, гадене и повръщане, промени във формата и размера на гърдите, дори усещане на движения на плода и секреция на мляко. Няколко невронни, хормонални и патологични състояния (тумори, кисти или фиброиди в репродуктивните органи) са установени като отговорни.

Справяне със стреса, когато се опитвате да заченете

Периодът на изчакване на проследяване на Вашите фертилни дни, опити за забременяване и тестване за бременност може да стане стресиращ. Трябва обаче да запомните, че стресът може да намали шансовете за зачеване и е от решаващо значение да се грижите за психическото си здраве в допълнение към физическото. Погрижете се за психичното си здраве чрез:

 • Спазване на добър начин на живот със здравословна храна и умерено движение
 • Изразяване на чувствата към вашия партньор, доверен приятел или член на семейството
 • Отделяне на време Вашите хобита
 • Релаксиране с техники за медитация
 • Потърсете медицинска помощ, ако се чувствате претоварени или имате някакви притеснения

Няколко симптома, подобни на бременността, но несвързани с нея, може да Ви развълнуват, когато планирате бременност. Например, гаденето и повръщането могат да бъдат свързани с лошо храносмилане или чревна инфекция и стомашни или коремни спазми с често уриниране, резултат от инфекция на пикочните пътища. Проследявайте точно менструалния си цикъл и си правете тест за бременност в препоръчаното време. Домашните тестове за бременност показват надеждни резултати, когато hCG достигне откриваеми нива. Два последователни отрицателни теста с интервал от една седмица рядко са грешни. Уверете се, че следвате стриктно инструкциите, посочени в листовката. Въпреки това, не отлагайте посещението при лекар, ако продължавате да изпитвате симптоми на бременност, но резултатите от теста са отрицателни.

Използвани източници:

1. Pregnancy testing. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-testing

2. Pregnancy Test. https://medlineplus.gov/lab-tests/pregnancy-test/

3. hCG levels. https://www.healthdirect.gov.au/hcg-levels

4. Pregnancy. https://www.fda.gov/medical-devices/home-use-tests/pregnancy

5.Danielle Betz and Kathleen Fane; (2021); Human Chorionic Gonadotropin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/

Контакти

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски