Интересни факти за движенията на бебето по време на бременността

20 април 2023 г.

Интересни факти за движенията на бебето по време на бременността

Бъдещите майки се вълнуват от ритничетата на бебето си по време на бременността. Тези движения започват след определен гестационен период и продължават да Ви напомнят за живота, който расте и скоро ще бъде в ръцете Ви. Ритниците също позволяват на бащите да се свързват с бебетата си. Освен това движението на бебето показва здравословното развитие на Вашето бебе. Ето защо повечето лекари съветват да следите тези движения, за да сте сигурни в благосъстоянието на растящото бебе. След като прочетете тези факти, няма как да не се удивите на чудото, наречено бременност.

1. Ритниците обикновено означават нормално развитие и здраве на бебето

Бебешките ритници обикновено показват, че Вашето бебе се развива добре в утробата. Можете да разберете, че бебето е активно, когато се върти, търкаля и рита в утробата. Освен това може да се усети усещане за люлеене или трептене в корема, когато бебето протегне крайниците си. Тези движения стават по-отчетливи към по-късните етапи на бременността. Бебетата в положение с главата надолу в утробата ще ритат по-силно на една страна и нагоре срещу корема.

2. Бебето реагира на външни стимули

Бебетата ритат в отговор на някои промени в околната среда. Всякакви външни стимули като храната, която ядете, или различни шумове могат да накарат бебето да се движи или да рита.

  • Реакция на звуци: През 20-та седмица плодът започва да чува тихи звуци и постепенно започва да издава високи звуци с напредването на бременността. Тези движения могат да показват нормалния растеж на бебето.
  • Реакция на храните: Храната, която майката яде по време на бременността, въвежда бебето в различни вкусове чрез амниотичната течност, която заобикаля бебето в утробата. Тези аромати могат да накарат бебето да се движи, ако ги харесва или не.

3. Движенията на бебето се засилват, когато лежите настрани

Можете да почувствате повече ритници, ако спите настрани. Това е така, защото кръвоснабдяването на бебето се увеличава, докато лежи на лявата или дясната страна, като по този начин се подобряват движенията им.

Професор Питър Стоун от Факултета по медицински и здравни науки, който ръководи проучване, публикувано в The Journal of Physiology, казва: „Когато майката спи по гръб, бебето става по-малко активно, което спестява кислород. Открихме, че бебетата са били в активно състояние само когато майката е от лявата или дясната си страна. Когато майката промени позицията си по време на сън, например от ляво на гръб, бебето бързо промени състоянието на активност.

4. Усещане на движенията на бебето

Усещането за трептене в корема в ранните етапи на бременността е индикация за движенията на бебето. Движенията започват около седмата седмица от бременността, което е много рано, за да ги усети бъдещата майка. Обикновено бебетата започват да ритат след шестнадесетта гестационна седмица, когато започнат да движат крайниците си. Ранните ритници могат да бъдат открити по време на ултразвуково изследване. След 24-та гестационна седмица можете да усетите ританията и хълцането на бебето доста често.

Изберете удобно време и седнете или легнете удобно на лявата си страна с възглавници, които поддържат корема. Поставете ръката на корема си, задайте таймера и продължете да броите ритниците на бебето, докато стигнете до десет на брой.

Интересни факти за движенията на бебето по време на бременността

5. Намаленото ритане може да означава дистрес на бебето

След като навършите 28 седмици, Вашият лекар моце да Ви посъветва да броите ритничетата на бебето. Бебето обикновено рита десет пъти за два часа. Намалената активност на плода може да показва фетален дистрес като:

  • Майчин стрес или хранителни проблеми. Вашето емоционално и физическо състояние влияе върху движенията на бебето. По същия начин, неадекватното хранително снабдяване може да доведе до неправилно развитие на мозъка и нервната система, което може да намали активността на плода. Пийте много вода или продължете да се разхождате, ако не усещате движението на бебето.
  • Отлепване на плацентата. Това е спешен случай. Тъмно кървене със съсиреци, както и твърд и чувствителен корем. Може да ограничи притока на кръв и кислород към плода, като повлияе на неговото развитие.
  • Преждевременно пукване на околоплодния мехур. Това може да доведе до намаляване на амниотичната течност и забавяне на движенията на плода поради стрес или недостатъчно снабдяване с кислород.
  • Фетална хипоксия: Това състояние възниква, когато пъпната връв се усуква, прегъва или деформира. Това намалява притока на кислород към бебето.

Ултразвуковото изследване може да помогне да се определи сърдечната дейност на бебето и причината за намалените движения.

6. Няма за какво да се тревожите за намалените ритници в края на бременността

Обикновено бебетата си почиват в утробата за 20 до 40 минути (понякога до 90 минути) наведнъж. Въпреки това, тъй като те нарастват по размер, техните движения стават трудни в по-късните етапи на бременността. Затова е нормално броят на ритниците да намалее. През това време обаче може да изпитате болезнени ритници под ребрата и потрепвания, които продължават няколко минути.

7. Движението на плода показва бъдещо поведение

Според проучване, двигателното поведение на бебето в утробата вероятно ще повлияе на темпераментните характеристики в ранна детска възраст. Това обаче не е единственият критерий за поведенческото развитие на детето.

Съвети на експерти

  • През шестия месец от гестационния период ще започнете да усещате бебето да рита в утробата Ви. Първоначално едно или две ритчета на час са добра индикация, че бременността Ви е безопасна.
  • Ако не усещате ритане на Вашето бебе, изчакайте и проверете след един час.
  • Ако не усетите ритане дори след час, вземете продукти на основата на захар като сладко мляко, шоколад или щипка захар и легнете в ляво странично положение за десет минути.
  • Проверете отново дали бебето Ви рита. Ако не усетите движение, веднага се обадете Вашия лекар.

Ритничетата на Вашето бебе по време на бременността са една от най-вълнуващите части от пътуването към майчинството. Това е нежно напомняне, че Вие и Вашето бебе се чувствате добре и преминавате през здрава бременност. Движенията на бебето по време на бременност са начин то да покаже, че харесва или не харесва нещо. Времето и честотата на ритничетата могат да Ви предупредят за всякакъв вид дистрес, който бебето може да изпитва. Следователно, трябва да сте наясно с причините за намаляване или увеличаване на ритането по време на бременност, за да потърсите навременна медицинска помощ, когато е необходимо.

Използвани източници:

Hearing in the Womb. https://lozierinstitute.org/dive-deeper/hearing-in-the-womb/

Approach to the fetal movements: a pilot study of six cases. https://www.scielo.br/j/anp/a/yBPcJgG9vtM8SHXwMmMYLzf/?lang=en

Baby movements in pregnancy. https://www.tommys.org/pregnancy-information/pregnancy-symptom-checker/baby-fetal-movements

Pregnancy—your baby’s movements and what they mean. http://brochures.mater.org.au/brochures/mater-mothers-hospital/pregnancy-your-baby-s-movements-and-what-they-mean

Your Baby’s Movements During Pregnancy. https://www.peacehealth.org/medical-topics/id/aby3689

Контакти

Телефон:

0898808890

073880488

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски