Чувства, взаимоотношения и бременност

15 октомври 2023 г.

 Чувства, взаимоотношения и бременност

Бременността може да означава началото на нов етап в живота на жената, с всички промени, които новият етап може да донесе. Хората говорят за очевидни такива - глад, умора, гадене, форма на тялото. Освен физически, финансови и социални промени, много жени изпитват и емоционални промени по време на бременност. Смесените емоции са нормална и необходима част от подготовката да станете родител. Подобно на неочаквани усложнения на физическото здраве (например високо кръвно налягане), проблемите с психичното здраве могат да засегнат всяка жена по време на бременност. Говоренето за чувствата си може да бъде първата стъпка към това да се почувствате по-добре. Много е важно да се грижите за себе си и да разпознавате дали ви е трудно да се справяте всеки ден. Ако се чувствате тъжни, унили, притеснени или тревожни за известно време и това започва да се отразява на живота ви, време е да потърсите помощ.

Подготовка да бъдеш родител

Може да бъде полезно както за бъдещите майки, така и за татковците да научат за начините да помогнат на себе си и на другите през това време на промяна.

Прочетете книги за родителство, говорете с членове на семейството и приятели за техния опит като нови родители и отделете малко време, за да помислите кой би могъл да ви окаже подкрепа, ако имате нужда от нея. Може да помогне за изграждането на мрежа с други, които също са бременни или които имат деца на подобна възраст.

Въпреки че подготовката е важна, също така е добре да запомните, че не можете да се подготвите за всичко.

Вашите емоции по време на бременност

Бременността е предизвикателно и вълнуващо време. Нормално е бъдещите майки и татковци да изпитват възходи и падения, когато очакват бебе. За някои обаче тревожността и депресията по време на бременност могат да повлияят на ежедневния им живот.

Внимавайте за тези симптоми на тревожност и депресия по време на бременност:

 • пристъпи на паника (ускорено сърце, сърцебиене, задух)
 • упорито, продължително безпокойство, като страхове за здравето или благополучието на бебето
 • обсесивно или натрапчиво поведение
 • резки промени в настроението
 • да се чувствате постоянно тъжни, отслабени или плачещи без очевидна причина
 • да сте нервен, на ръба или паника

Ако симптомите продължават повече от 2 седмици, говорете с личния си лекар или акушер-гинеколог.

 Чувства, взаимоотношения и бременност

Отношенията ви с партньора ви

Бременността ще доведе до големи промени във връзката ви, особено ако това е първото ви бебе. Някои хора се справят с тези промени лесно, докато на други им е по-трудно.

Доста обичайно е двойките да се карат от време на време по време на бременност. Важно е да осъзнаете, че по време на бременност има разбираеми причини за трудностите от време на време и добри причини да се чувствате по-близки и по-обичащи.

Тези съвети за комуникация могат да помогнат за поддържане на връзката ви по време на бременност:

 • Говорете помежду си за това как се чувствате по отношение на бременността и какво предстои - положителните и отрицателните. Опитайте се да говорите по начин, който обяснява вашите възгледи, вместо да обвинявате партньора си.
 • Говорете за вашите надежди и мечти за вашето семейство и какви ритуали и традиции са важни.
 • Говорете за вашите индивидуални стилове на родителство. Ако стиловете ви се окажат различни, може да се наложи да работите върху решаването на проблеми заедно с преговори и компромис.
 • Бъдете открити и честни относно вашите сексуални нужди.

Има и практически начини, по които можете да помогнете да управлявате въздействието на бременността върху връзката ви:

 • Ходете заедно на уроци за раждане.
 • Помислете да получите помощ при управлението на парите си, ако се притеснявате за цената на раждането на бебе.
 • Говорете за практически неща, като например как ще отделите време за себе си и време за партньора си и как ще споделяте домашните задачи сега и след раждането на бебето.

Отношенията ви със семейството и приятелите ви

Бременността е не само специално време за вас и вашия партньор; може да има много други хора около вас, които се интересуват от вашата бременност, като вашето семейство и приятели.

Хората могат да предложат голяма помощ по всякакви начини и вероятно ще се радвате на техния интерес и подкрепа. Но понякога може да се почувства така, сякаш те превземат властта.

Бременността също може да ви постави в полза на много съвети и може би критики. Ще има моменти, когато оценявате съвета, но също така и моменти, когато съветът не е желан или полезен.

Важното е да решите кое е подходящо за вас. В крайна сметка това е вашата бременност и вашето бебе.

Ако нежеланият съвет се превръща в проблем, обяснете внимателно, че има някои решения, които само вие и вашият партньор можете да вземете, и някои неща, които предпочитате да правите сами.

Подкрепа при раждане

Един практически въпрос, който ще трябва да обсъдите, е как ще се справите с раждането и дали партньорът ви ще бъде там. Много партньори искат да присъстват на раждането на бебето си. Може да ви помогне да разберете за вашите възможности за раждане, включително къде можете да родите.

Използвани източници:

Контакти

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски