8 ранни признака и симптоми на бременност

12 декември 2023 г.

 8 ранни признака и симптоми на бременност

Леки спазми и вагинално зацапване или кървене са типични признаци на имплантиране. Кога се случва имплантирането на бременността? Имплантацията е физиологичен процес, при който ембрионът се прикрепя към матката и започва своето развитие. Това е най-ранното събитие на бременността, което обикновено се случва между 6 до 12 дни след овулацията. Въпреки това, дните на имплантиране могат леко да варират в зависимост от това кога е настъпило оплождането след овулацията, като например в прозореца на ранната фертилност или по-късно. Някои жени могат да получат симптоми като болка и кървене по време на имплантирането. Това обаче може да остане незабелязано в няколко случая.

Какво е имплантиране

Имплантирането (на човешкия ембрион) е прикрепването на оплодената яйцеклетка (бластоциста) към лигавицата на матката. Това е напълно естествен процес и ранен етап от бременността, който се случва седмица след овулацията. Около 15 до 25% от жените получават имплантационно кървене, но обикновено се бърка с менструация, тъй като се случва по същото време на вашия цикъл.

Времевата линия на имплантиране или имплантационният прозорец се отнася до последователността от събития, водещи до успешното прикрепване на ембриона към стената на матката. По време на имплантацията клетките на трофобласта на ембриона проникват в лигавицата на матката и установяват връзка с кръвоснабдяването на майката.

Ролята на хормоните в имплантацията. Хормоните играят критична роля при имплантирането. Хормонът естроген подготвя лигавицата на матката за имплантиране, докато хормонът прогестерон помага за поддържане на бременността след имплантирането.

Процесът на имплантиране се регулира от хормони като леутинизиращ хормон и фоликулостимулиращ хормон, които помагат за подготовката на маточната лигавица за имплантиране. В повечето случаи имплантирането става около девет дни след овулацията, но понякога може да се случи още седем дни или чак 12 дни. Така че, ако овулацията настъпи на 14-ия ден след цикъл (средно 28-дневен цикъл), имплантирането може да настъпи на 23-ия ден.

По време на овулацията яйчниците освобождават яйцеклетките. Когато спермата навлезе във фалопиевата тръба, тя опложда яйцеклетката в рамките на 12 до 24 часа след овулацията. Оплодената яйцеклетка, известна като зигота, след това пътува надолу по фалопиевата тръба. През това време зиготата се умножава няколко пъти, за да образува бластоциста, която навлиза в маточната кухина пет до шест дни след оплождането.

След това се имплантира в матката за ден или два. Следователно целият процес от оплождането до имплантирането отнема от шест до десет дни. Това означава, че имплантирането става между 20-ия и 24-ия ден от редовния ви менструален цикъл.

Ако ембрионът не може да се имплантира, той може да оцелее само няколко дни, след което се отделя от матката. Ендометриумът се разпада и преминава като менструална течност. Това е много ранна загуба на бременност и повечето жени не знаят за този процес.

Възможни признаци и симптоми на бременност

Всяка бременност е различна, както и симптомите на имплантиране. Те също могат да се различават от първата бременност до следващите. Някои жени не забелязват никакви симптоми, свързани с имплантирането. По-долу са изброени възможните признаци на имплантиране.

1. Имплантационно кървене или зацапване Това е един от основните симптоми на имплантиране и се случва, когато ембрионът се вгради в стената на матката. Имплантационното кървене може да е розово, оскъдно и не толкова червено и тежко, колкото менструалното кървене. Не е последователен и не образува съсиреци. Кървенето може да се появява и спира и да продължи от няколко часа до два дни.

2. Имплантационни спазми Вторият често срещан симптом след зацапването са имплантационните спазми, които са подобни на менструалните спазми. Тези спазми обаче са по-леки и по-малко болезнени и могат да продължат няколко дни. Може да ги почувствате в гърба и долната част на корема. Болките при имплантиране понякога са свързани с непрекъснати контракции на стената на матката. Ако спазмите са тежки и по-продължителни, което ги прави непоносими, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар.

3. Промени в гърдите Скоро след имплантирането тялото ви започва да се променя. Гърдите претърпяват промени като чувствителност, болезненост и подуване. Това се дължи на променящите се нива на женски хормони след зачеването. В някои случаи тези промени са видими по време на овулация, както и седмица след овулацията. Промените в гърдите се влияят от хормона прогестерон. Бременните жени чувстват болезненост в гърдите и изтръпване на зърната поради растежа на системата от млечни канали и образуването на млечни лобули.

4. Базална телесна температура Базалната телесна температура е висока по време на имплантирането и може да бъде начин за определяне на бременност. Не е задължително да проследявате телесната си температура, освен ако не се опитвате да забременеете. В идеалния случай трябва да следите дневната си температура и да видите дали се повишава. Базалната телесна температура се повишава по време на овулацията поради увеличаване на хормона прогестерон и остава повишена, когато настъпи имплантация.

5. Често уриниране В рамките на една седмица след имплантирането може да имате често желание за уриниране. Повишеното кръвоснабдяване на областта на таза може да окаже натиск върху пикочния мехур и може да увеличи желанието ви за уриниране.

6. Желание/отвращение към храна Хормоните, произведени в резултат на имплантирането, са склонни да променят харесванията и антипатиите на жената към храната. Може да жадувате за храни, които не сте опитвали преди или да не харесвате храни, които някога сте обичали.

7. Горещи вълни Те са по-рядко срещани признаци на имплантиране и може да продължат около 15 минути в момента на имплантиране. По време на имплантирането нивата на хормоните бързо се колебаят, причинявайки горещи вълни. Въпреки че е непостоянен признак, можете да го разглеждате във връзка с другите симптоми.

8. Цервикална слуз Повишаването на нивата на прогестерон след имплантиране може да предизвика подуване на шийката на матката и да увеличи притока на кръв към нея. Освен това жлезите се уголемяват и хормоните ги стимулират да произвеждат повече цервикална слуз. Така слузта съдържа малко кръв, поради което цервикалната слуз след имплантиране изглежда розова или кафеникава на цвят.

Докато горните признаци могат да определят бременността Ви, не можете да сте сигурни, докато не си направите тест. Освен това не забравяйте, че не всяка жена може да има тези признаци.

Какви са етапите на имплантиране

Имплантирането на ембриона става на шестия или седмия ден след овулацията. Този процес има три етапа:

  • В първия етап ембрионът се прикрепя към стената на матката (лигавицата е ендометриум). Тази начална фаза на процеса на имплантиране се нарича адплантация. По време на този етап ембрионът е на около пет до шест дни.
  • Във втория етап оплодената яйцеклетка прониква в стената на матката, така че да е сигурна в матката. Този процес е адхезията на бластоциста към ендометриума.
  • В третия етап ембрионът най-накрая се вгражда дълбоко в стената на матката. В този момент яйцеклетката се намира в ендометриалната кухина и с нарастването на ендометриума кухината се увива по-добре.

Единственият начин да потвърдите бременността си е чрез тест за бременност. Ако забележите зацапване, т.е. имплантационно кървене, изчакайте около три дни и направете домашен тест за бременност. Колкото по-късно направите теста, толкова по-големи са шансовете да получите точен резултат, тъй като нивата на hCG се повишават.

Друг начин за потвърждаване на имплантацията е да отидете на ехографски преглед, за да разберете дали ембрионът е прикрепен към стената на матката.

 8 ранни признака и симптоми на бременност

Имате симптоми, но резултатът от теста е отрицателен

Може да имате признаците на успешна имплантация, но може да завършите с отрицателни резултати от теста. Това може да се дължи на недостатъчен hCG хормон. В някои случаи може да отнеме до десет дни след имплантирането, за да има достатъчно hCG в тялото за положителен резултат от теста за бременност. Затова бъдете оптимисти и бъдете търпеливи.

Как можете да подобрите шансовете за имплантиране

Денят на овулацията и четирите дни преди това са най-фертилните дни в менструалния цикъл. Можете да проследите дните на овулация чрез някои признаци и симптоми или калкулатор за овулация. Също така можете да следвате съветите по-долу, за да имате здравословен начин на живот.

1. Балансирана диета

  • Богатите на фибри храни вероятно ще насърчат здравословни нива на естроген, метаболизъм и храносмилане. Можете да ядете тъмни листни зеленчуци, семена, ядки и пълнозърнести храни. Приемайте около 28 грама фибри всеки ден.
  • Суперхраните могат да поддържат здравословни нива на хормоните.
  • Подкрепете здравословния растеж на лигавицата на матката, като приемате безопасни за бременност билки и храни, подхранващи кръвта.
  • Включете храни, които могат да повишат телесната ви температура. Когато нивата на прогестерон се повишат, температурата на тялото също се повишава. Следователно топлата утроба е идеална среда за поддържане на нов живот. Опитайте да приемате яхнии и супи с някои затоплящи билки като канела, джинджифил и кайен.

2. Почивайте си достатъчно

Докато чакате новините за бременността си, често може да наблюдавате как стискате челюстта, корема или държите високо рамото си, което са признаци на стрес. Опитайте се да избягвате мислите и дейностите, които са стресиращи. Имайте здравословна среда у дома и на работа. Лягайте рано и подремвайте през деня, правете упражнения или йога за плодовитост, направете си масаж, разходете се с близките си, планирайте спокойна разходка.

3. Вярвайте в себе си Може да не забременеете, ако се съмнявате в способността си да родите бебе. Променете мисловния си модел и повярвайте в себе си. Негативните мисли могат да променят хормоналния баланс, като по този начин повлияят на шансовете ви за здравословна овулация, имплантиране и бременност.

Положителните утвърждения, съветването и медитацията могат да ви помогнат да мислите положително за тялото и вътрешното си аз. Това обаче няма да стане за една нощ. Така че, бъдете нежни, докато преминавате към положителен подход.

Какво е анормална имплантация и защо възниква

Анормалното имплантиране е, когато имплантирането не се случи в лигавицата на матката или когато плацентата не се оформи правилно. В някои случаи имплантирането може да е нормално, но формираният ембрион може да е анормален. В редки случаи някои жени могат да изпитат необичайна имплантация, която води до загуба на бременност. Те включват:

1. Извънматочна бременност Когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката, това се нарича извънматочна бременност. Обикновено имплантирането става във фалопиевата тръба, когато ембрионът не успее да се спусне до матката. В процеса понякога може да се прикрепи към яйчника или корема. Този тип бременност може да доведе до тежко вътрешно кървене и разкъсване на тръбите. Поради това е неохдима незабавен преглед от акушер-гинеколог. Винаги съществува риск от повторна извънматочна бременност в бъдеще.

Най-честите симптоми на извънматочна бременност са остра болка в долната част на гърба и корема, силно кървене, гадене и припадък. Ултразвукът може да помогне на лекаря да диагностицира състоянието.

2. Хидатидиформна бенка Това се случва, когато бързо делящата се бластоциста се имплантира в стената на матката, но не се развие в пълноценен ембрион. Вместо ембрион, бластоциста се превръща в тумор. Може да изпитате всички признаци на бременност и дори да получите положителни резултати от теста за бременност поради производството на hCG от туморните клетки. Може да сте в състояние да определите наличието на хидатидиформна бенка само чрез ултразвук.

3. Проблеми с плацентата Аномалиите, свързани с плацентата, зависят от това къде се извършва имплантирането. Ако функцията на плацентата е неблагоприятно засегната, бременността може да не продължи. Проблемите с плацентата могат да доведат до загуба на бременност, а ранната загуба се нарича спонтанен аборт. Ако се появят аномалии на плацентата по-късно през бременността, те могат да доведат до преждевременно раждане, причинявайки усложнения за майката и бебето.

Има редица рискови фактори за неуспешна имплантация, включително:

1. Възраст. Рискът от неуспешна имплантация нараства с възрастта. Жените на възраст над 35 години са по-склонни да изпитат неуспешна имплантация, отколкото по-младите жени.

2. Анамнеза за безплодие. Жените с анамнеза за безплодие са по-склонни да изпитат неуспешна имплантация.

3. Проблеми с матката. Жените с проблеми с матката, като фиброиди или полипи, са по-склонни да получат неуспешна имплантация.

4. Липса на овулация. Жените, които нямат редовна овулация, са по-склонни да изпитат неуспешна имплантация.

Лечение на неуспешна имплантация.

1. Хормонална терапия. Хормоналната терапия може да помогне за подобряване на шансовете за имплантиране.

2. Асистирана репродуктивна технология, като ин витро оплождане, може да помогне за увеличаване на шансовете за имплантиране.

Имплантирането бележи началото на бременността. Спазми в корема, зацапване и промени в гърдите са няколко признака на имплантиране на бременност. Няколко жени изпитват имплантационно кървене, което често се бърка с менструално кървене. Ако забележите имплантационно кървене, правенето на тест за бременност е най-надеждният метод за потвърждаване на зачеването. Проследяването на овулацията увеличава шансовете за оплождане. Ако този път нямате положителен резултат, не се безпокойте. Винаги можете да опитате отново в следващите си фертилни дни.

Степента на успех на имплантирането по естествен път или чрез инвитро процедури зависи от различни фактори. Идентифицирането и лечението на причината за неуспешна имплантация може да подобри шанса за бременност.

Използвани източници:

1. Antenatal Care Module: 5. Fertilisation, Implantation and the Fetal and Placental Circulation; The Open University (2019)

2. Bleeding During Pregnancy; American College of Obstetricians and Gynecologists (2019)

3. Alok Sharma and Pratap Kumar; Understanding implantation window, a crucial phenomenon; J Hum Reprod Sci. (2012 )

4. Dr. Kalyani Singh; Assessment of First Trimester Vaginal Bleeding Using Ultrasound Sonography; Asian Journal of Biomedical and Pharmaceutical Sciences (2016)

5. Signs and symptoms of pregnancy; NHS (2019)

Контакти

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски