Причини за следродилния хормонален дисбаланс и начини за справяне

26 юли 2023 г.

 Причини за следродилния хормонален дисбаланс и начини за справяне

След раждането на бебето нивата на следродилните хормони се повишават драстично. Обратно, през този период нивата на естроген и прогестерон спадат драстично, което води до симптоми като тревожност, промени в настроението и раздразнителност. Тези симптоми се наричат заедно „бебешки блус“ и могат да причинят трудности при грижата за бебето или за себе си. Ето защо е важно да се уверите, че разбирате симптомите на промяна в нивата на хормоните след раждането и да се справите с тях по съответния начин. Правенето на определени промени в ежедневието Ви и търсенето на съвет от Вашия лекар може да Ви помогне да улесните нещата.

Какво причинява хормонален дисбаланс след бременност

Основната причина за хормонален дисбаланс след раждането са променящите се нива на женските хормони, наречени естроген и прогестерон. Тези хормони са жизненоважни по време на бременността и след раждането, а дисбалансът в техните нива причинява няколко физически и психически промени в тялото. Промените обаче са временни и няма повод за притеснение.

Какво причинява доминирането на естрогена след раждането

По време на бременност хормонът прогестерон се произвежда и регулира от плацентата, за да поддържа поддържаща среда в матката. След раждането на бебето има спад в нивото на прогестерона, което обикновено не се повишава, докато жената не започне овулация след раждането. Това от своя страна води до повишаване на нивото на естроген, което води до доминиране на естрогена.

Как доминирането на естроген се отразява след раждането

Доминирането на естроген води до следните условия:

1. Хипотиреоидизъм: Пикът в нивото на естроген причинява възпаление на щитовидната жлеза. Това повишава нивото на тироид-свързващия глобулин, произвеждан от черния дроб, което води до следродилен тиреоидит. Повишените нива на естроген могат да доведат до стрес, който причинява повишаване на нивото на кортизола. Това допълнително води до хипотиреоидизъм.

Необходими са около четири седмици след раждането, докато функцията на щитовидната жлеза на майката се върне към нивата преди бременността.

2. Надбъбречна умора: Доминирането на естроген също причинява надбъбречна умора, при което надбъбречните жлези не могат да произвеждат достатъчно кортизол, както се изисква от тялото. Това се дължи на спад в нивото на прогестерона и увеличава умората и стреса.

В допълнение към това може да изпитате други физически и психологически промени.

 Причини за следродилния хормонален дисбаланс и начини за справяне

Какви са симптомите на хормонален дисбаланс след бременност

Симптомите, които може да изпитате поради хормонален дисбаланс след бременност са:

 • Силна умора
 • Отслабване
 • Промени в настроението и тревожност
 • Безсъние
 • Косопад
 • Следродилна депресия
 • Алергии
 • Горещи вълни
 • Намалено либидо
 • Акне
 • Суха кожа
 • Запек
 • Нередовен цикъл
 • Проблеми с кърмата (кисти или бучки на гърдата)
 • Сърцебиене
 • Вагинална сухота

Може да отнеме около година след раждането, докато растежът на косата ви се върне към нормалното.

Как хормоналният дисбаланс може да доведе до синдром на следродилна депресия

Следродилната депресия е резултат от хормоналните колебания, настъпващи след раждането. Среща се при около 10-20% от новите майки. Може да започне по всяко време след ражданерто и може да продължи до една година. Симптомите включват промени в настроението, раздразнителност, тревожност и промяна в апетита, наред с други.

Консултирането и проследяването на сустоянието от лекар могат да бъдат ефективни, за да Ви помогнат да излезете от депресията. Освен лекарства, добрата храна, редовните упражнения, йога и медитацията също могат да помогнат за възстановяването Ви.

Следродилният „бебешки блус“ е различен от синдрома на следродилна депресия и се определя като леко преходно неразположение, което обикновено се появява през първата седмица след раждането. Съобщава се при около 50 до 80% от новите майки.

Начини за възстановяване на хормоналния баланс след бременност

Ето няколко ефективни начина за възстановяване на хормоналния баланс в тялото след раждане:

1. Избягвайте бяла храна: Стойте далеч от бели храни, включително ориз, хляб, мляко, тестени изделия и вафли, които са с високо съдържание на сложни въглехидрати.

2. Упражнение: Участието във физически дейности ще помогне за намаляване на стреса и напрежението, насърчавайки хормоналния баланс. Ходенето е чудесен начин да повишите енергийните си нива.

3. Яжте храна, богата на фибри: Излишните фибри във вашата диета се свързват с естрогена, като по този начин елиминират излишния естроген от тялото.

4. Йога: Практикуването на йога помага за облекчаване на безпокойството, стреса и безсънието, което от своя страна помага за възстановяване на хормоналния баланс.

5. Избягвайте храни с високо съдържание на мазнини: Храните с високо съдържание на мазнини повишават нивото на естроген. Избягвайте растителни масла, за които се смята, че влияят на нивото на естроген и яжте много риба, която е богата на омега-3 мастни киселини.

6. Витамин D: Приемането на добавки с витамин D и стоенето на слънчева светлина (основният източник на витамин D) може да помогне за компенсиране на дефицита на витамин D и да контролира нивото на естроген.

7. Акупунктура: Това е китайска практика, която използва смес от игли, билки и моксибустиони, които помагат за регулиране на хормоналния баланс.

8. Избягвайте противозачатъчни хапчета: тъй като тялото се нуждае от известно време, за да се върне към нормалното си състояние, по-добре е да избягвате всякакви противозачатъчни хапчета веднага след раждането. Може да предизвика хормонален дисбаланс и да предизвика физиологични или психологически промени.

9. Магнезий: Магнезият играе важна роля в балансирането на хормоналното ниво в тялото. Можете да увеличите приема на богати на магнезий храни или да приемате добавки, предписани от лекарите.

10. Кажете не на алкохола и кофеина: Консумацията на алкохол може да доведе до хормонален дисбаланс, а кофеинът причинява доминиране на естрогена.

11. Избягвайте соевите продукти: Соевите зърна са богат източник на вещество, което е подобно на естрогена и потиска функциите на щитовидната жлеза. Затова е по-добре да избягвате соеви продукти като соево мляко, зърнени храни на соева основа, соев протеин, соево месо и др.

12. Витаминна и минерална добавка: Тялото се нуждае от основни витамини и минерали, за да поддържа хормонален баланс в тялото. По този начин приемането на витаминни и минерални добавки според указанията на Вашия лекар може да помогне за възстановяване на хормоналните нива в тялото Ви.

13. Яжте черен дроб: животинският черен дроб е добър източник на витамин А, който помага за възстановяване на хормоналния баланс след бременност.

14. Консумирайте яйчен жълтък: Яйчният жълтък е добър източник на селен, витамин D и A, които помагат за възстановяване на хормоналния баланс. Затова е добре да го добавите към диетата си.

15. Спете достатъчно: Недостатъчният сън причинява хормонален дисбаланс в тялото. Получаването на правилното количество здрав сън помага за производството на хормони, премахването на токсините от тялото и освежаването на ума. Всички тези фактори играят важна роля за поддържането на хормоналния баланс в организма.

16. Избягвайте токсините: Излагането на токсини в околната среда също може да има въздействие върху тялото, причинявайки различни здравословни проблеми. За да намалите излагането на токсини, трябва да преминете към органични продукти, да замените пластмасовите контейнери със стъклени и да избягвате излагането на химикали.

17. Консумирайте билки: Някои билки могат да възстановят хормоналния баланс в тялото. Но трябва да вземете предвид съветите на лекаря, преди да вземете каквито и да било билки.

Промяната в нивото на следродилните хормони също може да доведе до физически и психически промени при жената. Може да има драстични промени в хормоните прогестерон и естроген след раждането. По-високите нива на естроген могат да засегнат функциите на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, което води до хипотиреоидизъм и надбъбречна умора. Тези хормони са отговорни за промени в настроението, умора, проблеми с кърмата, алергии, вагинална сухота и горещи вълни в периода след раждането. Здравословната балансирана диета и адекватната физическа активност могат да помогнат за справяне с хормоналния дисбаланс след раждането. Можете да приемате добавки и лекарства според предписанието на Вашия лекар.

Използвани източници:

Hormones During Pregnancy; Johns Hopkins Medicine.

Postpartum Hormone Balancing; Canary Club Hormone Testing

How Childbirth Affects Hormones: Estrogen Dominance, Postpartum Thyroiditis & Adrenal Health; Hotze Health (2018)

Estrogen Dominance and Hypothyroidism: Is it Hypothyroidism or Hormone Imbalance?; The National Academy of Hypothyroidism (2017)

Do You Have a Hormone Imbalance?; WIBI

Контакти

Телефон:

0898808890

073880488

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски