Богати на калций храни, които трябва да ядете по време на бременност

28 юли 2023 г.

 Богати на калций храни, които трябва да ядете по време на бременност

Вашето тяло се нуждае от допълнителни хранителни вещества и минерали по време на бременност. По този начин приемът на богати на калций храни по време на бременност може да помогне на тялото Ви да осигури необходимата енергия и да поддържа бебето здраво. Калцият е важна съставна част на мускулно-скелетната система и трябва да поддържате костите си здрави, за да понесат допълнителната тежест на вашето развиващо се бебе. Включването на калций във Вашата диета помага за укрепване на опорно-двигателния апарат и нервната система. От друга страна, дефицитът на калций може да увеличи риска от остеопороза в по-късната част от живота Ви. Примери за богати на калций храни включват прясно мляко, кисело мляко, броколи и зеле. От тази статия ще научите повече за ползите от калция по време на бременност.

Мляко

Млякото е чудесен източник на калций, който е популярен сред всички възрастови групи. Чаша мляко сутрин е най-добрият начин да започнете деня си и да останете във форма. Не само млякото, но и други млечни продукти като кисело мляко, сирене и т.н. също са богати източници на калций. Така че, ако не сте алергични към млечни продукти, консумирайте достатъчно количество мляко и млечни продукти редовно през вашите специални девет месеца.

Проучване предполага, че богатите на калций диети по време на бременност могат да намалят риска от преждевременно раждане, мъртво раждане и неонатална смъртност.

Портокали

Когато говорим за богати на калций храни за бременност, портокалите са най-добрият вариант, ако не сте фен на млечните продукти. Освен това портокалите са богати и на антиоксиданти като витамин С, които могат да повишат имунитета Ви и да гарантират здравословна бременност. Този плод също може да помогне по време на пристъпи на сутрешно гадене!

Фурми

Екзотичният плод е пълен с енергия и хранителни вещества. Сладкият плод е богат на калций и затова е задължителен, за да запазите здравето на вашите кости и зъби. Фурмите са лесно достъпни в хранителните магазини през цялата година. Можете да хапвате фурми, за да се поглезите със сладкото по здравословен начин!

Сушени смокини

Можете да го консумирате като перфектна междинна закуска. Те са не само богати на калций, но и на съдържание на фибри. Така не само ще укрепите костите на мъничето в утробата Ви, но и ще сложите край на ежедневните Ви изпитания в тоалетната, тъй като може да излекува запек.

Овесени ядки

Овесената каша осигурява пълноценно хранене, тъй като съдържа калций, рибофлавини, въглехидрати, фолиева киселина, калий и т.н. Това е здравословна храна за закуска, която ще поддържа корема Ви сит и ще спре тези пристъпи на глад за известно време.

 Богати на калций храни, които трябва да ядете по време на бременност

Кейл

По външен вид прилича на дивото зеле и е склад на калций. Можете да го консумирате под формата на салата или да му се насладите под формата на чипс или банички. Така че, дами, яжте кейл, за да изключите здравословни усложнения, свързани с дефицит на калций по време на бременността.

Бадеми

Тези здравословни ядки са пълни с полезните вещества калций и витамин Е. Можете да ги добавите към диетата си днес и да спечелите комплименти за вашия „блясък на бременността“.

Броколи

Броколите могат да осигурят на тялото Ви добра доза калций по време на бременност. Можете да добавите този зеленчук към ястията си, за да ги направите по-екзотични.

Тофу

Тофу е една от супер храните, богати на калций по време на бременност, която се изкачва в класациите за популярност сред фитнес ентусиастите. Фактът, че е богат източник на хранителни вещества, като калций, магнезий, протеини и желязо, го прави задължителен, докато сте бременна. За всички, които имат претенциозен вкус, можете да опитате интересни рецепти, използващи тази питателна и универсална съставка.

Тялото получава калций по два начина: чрез богати на калций храни и чрез усвояване на калций от костите. При липса на калций в нашите храни и кръвообращението, тялото го абсорбира от костите, което ги прави по-слаби.

Често задавани въпроси

1. Кой тип калций е най-подходящ да се приема по време на бременност? Въпреки че всички форми на калций са полезни, добавките с калциев карбонат могат да бъдат по-добър вариант за бременни жени, тъй като съдържат най-висок процент елементарен калций. Независимо от това, бременните жени трябва да се стремят да задоволяват своите нужди от калций чрез храна и да приемат добавки, ако са предписани от лекар.

2. Какво причинява нисък калций по време на бременност? Намаляването на серумния албумин и нивата на хемоглобина по време на бременност намалява микронутриентите като калций и витамин D. Освен това, намаляването на нивата на витамин D пречи на усвояването на калций.

3. Кога бременната жена трябва да започне да приема калций? Приемането на калциеви добавки или добавянето на допълнителни източници на калций към Вашата диета към втората половина на бременността Ви може да помогне за здрава бременност чрез намаляване на рисковете от усложнения.

4. От колко калций се нуждая дневно, когато съм бременна? Според Американската асоциация по бременност, бременната жена се нуждае от 1000 mg калций дневно.

5. Мога ли да приемам фолиева киселина и калций заедно по време на бременност? Да. Бременните жени могат да приемат фолиева киселина и добавки с калций заедно по време на бременност. Докато фолиевата киселина е от съществено значение за правилното развитие на невралната тръба, калцият може да подпомогне развитието на костите и зъбите на плода.

От съществено значение е да се консумират богати на калций храни по време на бременност за насърчаване на здравето на мускулно-скелетната и нервната система. Млякото и млечните продукти като кисело мляко, кефир и сирене са богати източници на калций. Портокали, фурми, броколи, бадеми, тофу, сушени смокини, зеле и овесени ядки са някои от другите богати на калций храни, които можете да включите в диетата си по време на бременност. Недостатъчният прием на калций също може да увеличи риска от развитие на остеопороза в по-късните години. Можете да приемате калциеви добавки според препоръките на лекаря по време на бременност и кърмене, въпреки че се консумират храни, богати на калций.

Калцият е ключов градивен елемент за растежа на зъбите и костите на вашето бебе. Така че е изключително важно да взимате препоръчителния дневен прием на това хранително вещество, особено по време на бременност. За щастие можете да намерите различни вкусни съставки, съдържащи този минерал.

Използвани източници:

1. Calcium, vitamin D, and your bones. https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000490.htm

2. Calcium supplements in pregnant women. http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/85120/9789241505376_eng.pdf

3. Abdulrahman Almaghamsi et al. (2018); Hypocalcemia in Pregnancy: A Clinical Review Update. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6206424/

4. Extra calcium in tablets before pregnancy, or in early pregnancy, for preventing high blood pressure complications of pregnancy. https://www.cochrane.org/CD011192/PREG_extra-calcium-tablets-pregnancy-or-early-pregnancy-preventing-high-blood-pressure-complications#:~:text=Calcium%20supplementation%20in%20the%20second%20half%20of%20pregnancy%20reduces%20the

5. Calcium in pregnancy. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/calcium-in-pregnancy/

Контакти

Телефон:

0898808890

073880488

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски