Ползи от яденето на киви по време на бременност

30 юли 2023 г.

 Ползи от яденето на киви по време на бременност

Кивито, известно още като китайско цариградско грозде, е сочен плод, пълен с витамин С, Е, фолиева киселина, калий, микроелементи и фибри. Освен това е богат на антиоксиданти, които могат да имат няколко благоприятни за здравето ефекти. Този сладък и уникален на вкус плод е роден в Китай и Нова Зеландия и се предлага през цялата година.

Безопасно ли е да се яде киви по време на бременност?

Можете да ядете киви по време на бременност, тъй като е с високо съдържание на витамин С и К. Също така е богато на фолат, който подпомага развитието на мозъка и когнитивните способности и е показал положителни резултати в процеса на развитие на плода. Включването на плодовете преди и по време на бременност може да помогне за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при бебета.

Хранителен профил на кивито

Плодът има тропически вкус, няма холестерол и е с ниско съдържание на захари и мазнини. Съдържа витамини C, K и E, фолат, калий, диетични фибри, холин, мед, магнезий и фосфор.

Според USDA (Министерството на земеделието на Съединените щати), един плод със среден размер, т.е. около 69 g, осигурява 42,1 калории, 0,3 g мазнини, 10 g въглехидрати, 2 g диетични фибри, 64 mg витамин C, 17,2 mcg фолиева киселина и 27,8 mcg витамин K. Киви семената съдържат алфа-линоленова киселина, омега-3 мастни киселини, а пулпата съдържа каротеноиди, включително провитамин А, бета каротин, лутеин и зеаксантин.

Плодът е полезен, ако го приемате в ограничени количества. Общият антиоксидантен капацитет на кивито е по-висок от ябълка, круша и грейпфрут, но по-нисък от ягода, портокал, малина и слива.

Ползи от яденето на киви по време на бременност

В допълнение към предимствата на фолиевата киселина, които предлага кивито, има и други предимства. Ето няколко от тях:

1. Подпомага храносмилането: Диетичните фибри в плодовете могат да предизвикат гладки движения на червата. Той също така предотвратява запек, облекчава подуването и коремната болка. Кивито съдържа актинидин, ензим, който разгражда протеините, стимулира подвижността на горния стомашно-чревен тракт и подпомага дефекацията.

2. Повишава имунната система и енергията: Кивито има голямо количество витамин С, който помага за подобряване на имунитета и предлага защита от свободни радикали и алергии. Той също така повишава енергийните нива и облекчава умората.

3. Стимулира невротрансмитерите: Витамин С в кивито помага при образуването на невротрансмитери, които са важни за подобряване на мозъчната функция.

4. Управлява нивата на кръвната захар: Кивито е плод с нисък гликемичен индекс и е добър избор, ако имате гестационен диабет. Тъй като 100 гр. киви съдържа само около 5 гр. или една чаена лъжичка глюкоза, това не води до повишаване на захарите и поддържа диабета под контрол.

5. Поправя рани и подобрява здравето на костите: Витамин К помага на кръвта да се съсирва нормално. Той засилва лечебната сила на тялото и също е от съществено значение за развитието на костите.

6. Предотвратява анемия: Развиващото се бебе се нуждае от допълнително желязо, което може да увеличи риска от анемия при майката. Витамин С улеснява по-доброто усвояване на желязо от храни, богати на желязо.

Кивито съдържа някои основни хранителни вещества, което означава, че можете да ги включите в ежедневното си меню без притеснение. Но това не означава, че ядете в излишък.

 Ползи от яденето на киви по време на бременност

Колко киви е безопасно да ядете по време на бременност?

Можете да ядете два плода киви всеки ден за здравословна и безопасна бременност. Ако развиете някакви алергични симптоми или храносмилателни проблеми, трябва да спрете да го ядете, тъй като може да има отрицателно въздействие върху Вашето здраве.

Странични ефекти от кивито

Може да развиете алергични симптоми или други здравословни проблеми само когато приемате плодовете прекомерно. Възможните нежелани реакции могат да бъдат:

  • Астма, обриви, копривна треска и алергии към латекс
  • Рани и обриви в устата или езика
  • Диария, гадене и повръщане
  • Дерматити

Във всеки от горните случаи спрете да ядете плодове за няколко дни.

Хората, алергични към лешници, пшеница, смокини или маково семе, също могат да бъдат алергични към киви.

Безопасно ли е да се ядат неузрели кивита по време на бременност?

Неузрелите киви са по-кисели от узрелите и ако преядете с тях, могат да причинят рани в устата или езика. За да избегнете този проблем, можете да ги ядете с крем или кисело мляко.

Кивито е богато на витамин С, К, фолат и фибри. Те могат да помогнат за развитието на мозъка на плода и да намалят риска от неврални дефекти при бебетата. Яденето на киви по време на бременност допринася за по-добро храносмилане, повишава имунитета и контролира нивата на кръвната захар при жените. В някои случаи кивито може да предизвика алергични реакции, като астма, обриви и диария. Яденето на сурово киви в излишък също може да ви причини рани в устата. Затова не забравяйте да се наслаждавате на този плод умерено. Добавете го към вашата диета за бременност в салати, смутита или конфитюри. Ако получите някакви нежелани реакции, спрете да ги ядете и се консултирайте с лекар.

Използвани източници:

Al Mannai Lolowa et al.; Knowledge and intake of folic acid among teachers of childbearing age in the State of Qatar: a cross-sectional study; BMJ Open (2019)

Preventing neural tube birth defects; The Centers for Disease Control and Prevention

Kiwifruit, green, raw; Basic Report; USDA

Sun Hwan Bae; Diets for constipation; Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr (2014)

5. David P. Richardson et al.; The nutritional and health attributes of kiwifruit: A review; Eur J Nutr (2018)

Контакти

Телефон:

0898808890

073880488

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски