Ползи от консумирането на моркови по време на бременност

22 май 2023 г.

Ползи от консумирането на моркови по време на бременност

Морковите са богат източник на бета-каротин (антиоксиданти), витамини и калций. Консумирането на сок от моркови по време на бременност може да предпази Вас и Вашето бебе от различни заболявания чрез повишаване на имунитета Ви. Морковите могат да Ви осигурят енергия и свежест. Този богат на хранителни вещества зеленчук може да Ви помогне през пътуването на здравословна бременност и да помогне за цялостното развитие на плода.

Ползи от сока от моркови по време на бременност

Морковът е един от най-универсалните от всички зеленчуци поради хранителната си стойност, която е изключително подходяща да се приема и като сок. Въпреки че със сигурност има добър вкус, пречистващият му ефект предлага много ползи за здравето по време на бременност. Ето списъка с ползите от яденето на моркови по време на бременност:

1. Морковите помагат за прочистването на черния дроб и предотвратяват чернодробни заболявания като жълтеница.

2. Морковът помага за повишаване на имунитета.

3. Морковите помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и намаляват риска от диабет.

4. Те помагат за развитието на сърцето и очите на бебето.

5. Те са богати на витамин С и А и фибри, които са необходими в големи количества по време на бременност.

6. Сокът от моркови е богат на бета-каротин, който действа като антиоксидант и Ви предпазва от свободните радикали.

7. Витамин А в соковете от моркови помага в борбата с инфекциите. Освен това витамин А подобрява качество на кърмата. Майките, които кърмят, трябва задължително да добавят богати на хранителни вещества моркови към ежедневната си хранене.

8. Фитохимикалите, съдържащи се в соковете, подпомагат правилното функциониране на тялото. Те се считат за важни витамини, които трябва да се добавят към ежедневната ви диета за бременност.

9. Известно е, че пиенето на сок от моркови или супа през последните няколко месеца от бременността намалява шансовете за жълтеница при вашето бебе.

Около 100 гр. моркови имат достатъчно витамин А, за да задоволят дневната нужда от 770 mcg при бременни жени. Въпреки това, приемът на витамин А не трябва да бъде прекомерен по време на бременност.

Ползи от консумирането на моркови по време на бременност

Рискове от консумиранерто на моркови или сок от моркови по време на бременност

Суровите морковите или сок имат много полезни хранителни вещества, но прекомерната им консумация може да доведе до определени усложнения при бременността. Ето защо трябва да внимавате:

  • Морковите съдържат каротин, който е провитамин А, който се преобразува в тялото Ви само когато възникне необходимост.
  • Не е възможно да получите големи количества витамин А, като приемате каротин, тъй като тялото Ви регулира превръщането на каротина във витамин А.
  • Твърде голямото нехраносмилане на каротин води до каротенемия, която в крайна сметка оцветява кожата в жълто.
  • Прекомерната консумация на B-каротинът води до неблагоприяти последици за здравето.

Пиенето на сок от моркови по време на бременност може да е добра практика, тъй като тези зеленчуци са заредени с хранителни вещества като витамини и бета-каротин. Тези хранителни вещества помагат за повишаване на имунитета Ви, прочистват черния дроб, подпомагат по-доброто развитие на плода. Морковите имат мек вкус и можете да ги смесвате с други зеленчуци. Въпреки това, уверете се, че не консумирате сок от моркови в излишък, тъй като това може да доведе до каротиново лошо храносмилане и кожата Ви да добие вълтеникъв цвят.

Консултирайте се с Вашия лекар относно количеството дневна консумация на моркови или сок от моркови, които да приемате по време на бременността. Лекарят ще Ви помогне да решите дали морковите са безопасни за Вашата бременност.

Използвани източници:

1. Carrots, raw https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170393/nutrients

2. Foods To Boost The Immune System https://www.pcrm.org/news/blog/foods-boost-immune-system

3. Nutrition During Pregnancy https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/nutrition-during-pregnancy

4. What Foods Cleanse Your Liver? https://www.fishertitus.org/healthy-living/healthy-living-blog/2018/what-foods-cleanse-your-liver

5. Could Carrots Help Prevent Type 2 Diabetes? https://www.diabetes.org.uk/research/research-round-up/behind-the-headlines/could-carrots-help-prevent-type-2-diabetes

Контакти

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски