Защо Вашето малко дете мрази спи и как да го приспивате

26 март 2023 г.

Защо Вашето малко дете мрази спи и как да го приспивате

Като родител, сънят е единственото нещо, което Ви липсва най-много. Малките деца почти живеят под мотото „не спи и не оставяй никой друг да спи“. И това очевидно не е от полза за никого. Има няколко причини, поради които вашето малко дете се бори с времето за дрямка или има нарушен сън, дори ако го сложите да спи. Тук в тази статия са описани няколко причини, поради които те имат нестабилен график на съня и как да им помогнете с това.

1. Вашето дете вече не се нуждае от същото време за дрямка, както преди няколко месеца

Обмислете всички скорошни събития в живота, растежа или развитието на Вашето дете като възможен отговор. Например, знаят ли вече как да пълзят? Започнали ли са да ядат твърди храни или са посещавали детски градини? Промените в рутината също нарушават способността за достатъчен сън. Проверявайте за признаци на умора между дрямките, за да можете да се адаптирате към промените.

2. Рутината за дрямка не се приспособява към естествения ритъм на съня на вашето дете

Решението е да вземете предвид циркадния ритъм на Вашето дете, когато решавате неща като време за сън, време за лягане, време за хранене, количеството светлина, на което детето Ви е изложено и колко активно е вашето дете. Проверете тяхната рутина, за да се уверите, че тези неща се случват в едно и също време всеки ден. Моделите на съня на Вашето дете може да се нарушат, ако правите нещата неправилно (като например да го оставите да играе в ярко осветена стая непосредствено преди лягане).

3. Няма редовност в съня

Детето Ви може да изпитва проблеми, ако времето за сън, часовете за лягане и събуждането са постоянни от понеделник до петък, но са по-непостоянни през уикендите. Например децата Ви спят в определено време в детската градина и определено време у дома или ако то или тя подремват дълго, когато сте у дома, но по-кратко в колата в дните, когато сте навън.

Защо Вашето малко дете мрази спи и как да го приспивате

4. Вашето дете е твърде уморено

Ако не успеете да разпознаете сигналите за изтощение на детето си, може да се сблъскате с повече плач, хленчене, суетене и гневни избухвания от обикновено. Това е така, защото детето Ви бързо ще премине през умората си, физически изтощените си тела и в това състояние на фалшива жизненост. Освен това, когато не успеете да разпознаете сигналите на детето за изтощение, то ще има проблеми със заспиването, независимо колко късно сте го сложили да спи.

5. Детето дремва за кратко и нередовно

Когато Вашето дете достигне тази точка на изтощение, може да заспи за няколко минути, докато се отпуска на дивана, люлката или колата. Въпреки че няма да е толкова възстановяващо, колкото пълната дрямка, тази малка дрямка може да е всичко, от което вашето мъниче се нуждае, за да остане будно, когато най-накрая го сложите да легне за неговото или нейното планирано време за дрямка. Избягвайте да поставяте детето си в обстановка, предизвикваща сън, като пътуване с превозно средство или люлка във време, през което има вероятност да подремне. Това ще им позволи да подремнат по-дълго, когато се приберат в собственото си легло.

6. Вашето дете може да има здравословни проблеми

Проблем със здравето на Вашето дете може значително да повлияе на способността му да спи. Често срещаните здравословни проблеми в детството включват астма и алергии. Вашето дете може да има проблеми с дишането, докато лежи, ако има един от тези здравословни проблеми. Други състояния, които могат да попречат на детето да подремне ефективно, включват колики, рефлукс, ушни инфекции и никнене на зъби. Здравето на Вашето дете зависи преди всичко от здравословния сън, ако то или тя има някакви медицински проблеми. В този сценарий адаптивността и желанието да опитате всичко, което приспива Вашето дете, ще помогне значително. Освен това като родител трябва да разберете, че децата не спят като възрастните. И те са много по-енергични с малко сън от възрастните. Така че трябва да се уверите, че получават достатъчно почивка, дори и да не е сън. Можете да им помогнете да легнат по гръб, докато им четете приказка за лека нощ или те могат даВ помогнат да преброите пръстите си или дори да пеете песнички заедно!

Използвани източници:

Контакти

Телефон:

0898808890

073880488

Медицински Център Терзийки

ул. "Славянска" 60, Благоевград

от вторник до четвъртък

от 09:00 до 16:00 ч.

с предварително записване

локация Медицински Център Терзийски