АГ кабинет "Терзийски"

Акушерство и гинекология, прегледи, консултации

Начало » Полезна информация » Развитие на плода

Развитие на плода

Акушерските месеци са 10 и всеки от тях е с продължителност по 28 дни. В календарни месеци, бременността е с продълзителност 9 1/3 месеца. Бременността се отбелязва в лунарни месеци – mensis lunaris (m. l.)

В началните месеци ембрионът се развива много бързо, поради което възрастта се изчислява от деня на оплождането (концепция). Това е т. нар. концепционна възраст на ембриона.

 

Яйце:

Продукцията на концепцията през първите две седмици след оплождането се означава като яйце. Този период обхваща момента от оплождането до вгнездването на яйцеклетката в маточната стена. През по-голяма част от времето оплодената яйцеклетка е свободно подвижна в маточните тръби и в матката. Изхранването на яйцето става за сметка на хранителните материали, намиращи се в самата клетка.

 

Ембрион:

Този пероид продължава от 3 г. с. до 8 г. с., смятано от деня на овулацията, или 5 до 10 г. с. от първия ден на последната менструация. Ембрионът е с дължина 4 – 5 мм. Сърцето е пропорционално по-голямо, отколкото съответства на размера на тялото. При ултарзвуково изследване може да се открият сърдечните пулсации. Налице е начален стадий на развитие на горните и долните крайници. Започва оформянето на пъпната връв. Ембрионът е с дължина около 22 – 24 мм. Главата му е значително по-голяма в сравнение с размерите на тялото. В този период са оформени ушите и пръстите на крайниците.

 

Плод:

Периодът започва от 9 г. с. считано деня на овулацията. Характерно за този период е, че в плода вече не се оформят нови тъкани, а съществуващите до тогава структури нарастват и узряват.

 

III лунарен месец: 9 -12 г. с. (считано от първия ден на последната менструация)

Дължината на плода е 7 - 9 см. В костите се откриват огнища на вкостяване. Пръстите на крайниците са ясно оформени и личат нокти. Изявени са различията във външните полови белези.

 

IV лунарен месец: 13 - 16 г. с.

Дължината на плода е 13 -17 см и тежи 100 г. Външните гениталии са добре оформени, което позволява да се определи пола чрез ултразвуково изследване. Кожата е нежна и прозрачна.

 

V лунарен месец: 17 – 20 г. с.

Дължината на плода е 25 см., а масата - 300 г. Кожата му губи своята прозрачност и се покрива с нежно окосмяване (лануго). Започва отлагане на подкожна тлъстина.

 


VI лунарен месец: 21 -24 г. с.

Плодът достига маса около 600 г. и дължина – 30 см. Главата е по-голяма, отколкото съответства на размера на тялото.

 

VII лунарен месец: 25 -28 г. с.

Плода достига маса 1000 г и дължина 37 см. Кожата му придобива розов цвят.

 

VIII лунарен месец: 29 - 32 г. с.

Дължината на плода е 40 -42 см и тежи 1500 - 1700 г. Подкожната мастна тъкан е по-добре развита.

 

IX лунарен месец:

Средната дължина е 47 см, а масата е около 2500г. Формите на тялото стават по-закръглени поради по-обилното отлагане на подкожна мастна тъкан.

 

X лунарен месец:

В края на този период плода е достигнал пълно развитие и тежи 3000 - 3500 г. и е дълъг 48 – 50 см. Новороденото е с добра жизненоспособност.