АГ кабинет "Терзийски"

Акушерство и гинекология, прегледи, консултации

Начало » Полезна информация » Хранене по време на бременност

Хранителни проблеми по време на бременността

Храненето на бременната жена трябва да е съобразено с нейната енергийна хомеостаза, така че да се осигури правилното развитие на плода. Основният принцип е да се достигне до раждане около термина на дете с достигнато нормално тегло без поява на усложнения при майката като затлъстяване, остеомалация, токсемия на бременността и други. По отношение на храненето има две фази: до двадесетата седмица, когато зародишът е с малко тегло, и след това, когато вече се развива фетyс, за който е важно развитието на достатъчно тегло и добре нарастнала плацента.

 

Често периодът на бремеността е съпроводен с някои гастроинтестинални проблеми. Това най често са повръщане, диспептични оплаквания и дори булимия в някои случаи.

 

Гадене и сутрешно повръщане

Те са чести в началото на бременността. Все още е спорен произходът им. Не съществува специфично лечение на тези проблеми. Интензивността може евентуално да се контролира от по-често хранене на 2 или 3ч. Само в изключителни случаи може да се съпровожда с дехидратация, кетоза или хипернатриемия и хемоконцентрация, заедно с функционална бъбречна недостатъчност.

Констипацията

Констипацията е често срещана. Тя не се нуждае от сецифично лечение. Правилната адаптация на храненето често е достатъчна. Тя се състои в увеличение на консумираните зеленчуци и фибри и консумацията на поне два или три пресни плода. Други лаксативни средства - като овесени ядки, сyхи плодове, компот от ябълки или сок от грозде, по-скоро внасят допълнителна и ненужна калоричност на дневното хранене. И обратното, консумацията на диетични продукти от соя или на сухи зеленчуци не е препоръчителна поради дразнещия ефект, които притежават.

Диспептичен синдром

Пирозис, подуването на корема, бавното храносмилане, проявите на диария и на констипация са чести проблеми на бременността. Разделното хранене и стриктното спазване на часовете на хранене, натурално приготвените ястия, и намаленото количество на продукти, носещи много дразнещи фибри - като зеле, са факторите, за които се смята, че причиняват тези проблеми. Това важи и за консумацията на вода по време на хранене. И обратно, една настъргана ябълка, намалението на порциона хляб и нишестени продукти ( с изключение на ориза ), и свежите зелени зеленчуци са фактори за регулацията на чревния пасаж.

Булимия

Чувството за глад е силно изострено по време на бременност. То има психологичен произход. Може да доведе до развитието на булимия и на затлъстяване. Няколко действия могат да предпазят от развитието на тези проблеми. Едното от тях е продължителното предъвкване на храната, както и дъвченето на дъвка. Препоръчва се консумацията на зеленчуци, богати на вода, като зелените листни зеленчуци. Консумацията на плодове в тези случаи изисква повишено внимание.