АГ кабинет "Терзийски"

Акушерство и гинекология, прегледи, консултации

Начало » Полезна информация » Хранене по време на бременност

Развитие на плода

Има доста материали и медицински мнения по върпоса за храненето по време на бременност. Има много начини за представяне на нещата, но общото мнение е, че трябва да продължите да се храните здравословно и балансирано през цялото време.

Това звучи доста благоразумно. Има дете, което расте бързо във Вас и е много важно да се уверите, че най добрите хранителни вещества стигат до него и му дават най-добрия старт в развитието. Препоръчително е, за да помогнете на вашето тяло по време на промените през бременността, да консумирате допълнителни 300 калории на ден.

 

Приемането на допълнителни калории е интересен въпрос, който е нужно да се разгледа в повече детайли. Ако не сте бременна ще Ви е простено да мислите, че калорията е демон, който ни изкушава със сладкиши и шоколад. По време на бременност обаче, допълнителните калории са желателни. За някои жени това може да се окаже срещу начина им на мислене. Ако усетите, че по време на бременността постоянно поглеждате таблицата с калориите, то тогава е много важно да разберете защо допълнителното тегло е жизнено важно в този период.

Разумният подход към диетата по време на бременност вероятно е най-добрият начин. Опитайте да не променяте начина си на хранене и все пак съобразете се с това кои храни могат да бъдат част от балансирано хранене. Ако не сте сигурни много по този въпрос, говорете с акушерката си или прочетете някои от многото книги издадени по този въпрос. Видовете храни, които би трябвало да ядете редовно и би трябвало да са основни за вас са много пресни плодове и зеленчуци, месо с по ниско съдържание на мазнини - пиле и пуйка, пълнозърнести тестени изделия и нискомаслени млечни продукти, като кисело мляко например.

 

Възможно е вашето хранене по време на бременност да не осигурява достатъчно количество от един или два конкретни витамина. Това не е нещо, за което трябва излишно да се притеснявате, всеки има храни които не обича, но въпреки това е важно да набавите по друг начин тези витамин които са в недостиг. Отново е препоръчително да говорите с вашата акушерка или лекарят ви. Бъдете сигурни, че при всички случаи те ще ви предпишат хранителни добавки, които да приемате по време на вашата бременност.

 

Едни от важните елементи, от които ще имате нужда по време на бременност са желязо и калций. В зависимост от вашия сегашен хранителен режим, е възможно вие вече да имате достатъчно от тях. И все пак по време на бременност наистина се нуждаете от малко повече калций и желязо. вашето дете ще разчита на този калций докато расте бързо, така че приемайте много млечни продукти.

Не можем да избегнем също така въпроса за “вредните” храни, а именно шоколада, сладоледа и други храни, които ограничаваме ако не сме бременни. Има различни виждания по тази тема, и едно от тях е, че ако това нещо ви кара да се чувствате добре и ви отпуска, то значи то е добро за вас. Единственото предупреждение е, че това трябва да е добавка към здравословно балансирано хранене, а не да го замества.